Sanatate

„Fără amânare! Fă o programare!”

Liga Română Contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie au lansat, sub egida Ligii Europene Împotriva Reumatismului, campania „Fără amânare! Fă o programare!”, care are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticului precoce şi urmării tratamentului recomandat de medicul specialist în cazul bolilor reumatice şi musculo-scheletale, în contextul în care peste 600.000 de români, dintre care 2.000 de copii, suferă de afecţiuni reumatice de tip inflamator.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, în cadrul campaniei vor avea loc o serie de acţiuni de conştientizare în două centre comerciale din Capitală (AFI Cotroceni – 19 aprilie şi Mall Promenada – 20 aprilie), în cadrul cărora trecătorii pot afla mai multe informaţii despre bolile reumatice, de la standul în formă de ceas.

„Bolile reumatice şi musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, ele generând 50% din absenteismul de la locul de muncă şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de trei ori mai mare decât cea a populaţiei generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare”, se arată în comunicatul citat.

Specialiştii susţin că poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă şi artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecţiuni reumatice de tip inflamator din România.

Astfel, aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 de persoane) este afectată de poliartrită reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40 – 50 de ani şi afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbaţi.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) şi debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

Diagnosticul precoce şi urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esenţiale pentru încetinirea procesului de evoluţie a bolilor reumatice şi musculo-scheletale, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală şi depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupaţii ce solicită articulaţiile, infecţiile şi vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice. AGERPRES

Related Articles

Back to top button