Deputaţi din cadrul comisiilor parlamentare de securitate din Republica Moldova şi România au semnat astăzi o declaraţie comună prin care susţin aprofundarea Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan, în cadrul unei conferinţe comune cu preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Dorel-Gheorghe Căprar, comunică MOLDPRES.
Potrivit lui Boţan, relaţiile stabilite între Parlamentul Republicii Moldova şi cel al României oferă noi perspective în continuitatea parcursului european al ţării noastre. “Am semnat astăzi o declaraţie comună prin care susţinem angajarea fermă de extindere şi aprofundare la nivel parlamentar al Parteneriatului Strategic cu România pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Obiectivele pe care le urmărim prin semnarea acestei declarații sunt: angajarea fermă în continuarea extinderii și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic; continuarea sprijinului pentru stabilirea și sporirea rezilienței Republicii Moldova; limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea instrumentelor diplomatice”, a spus Boţan.
La rândul său, Dorel-Gheorghe Căprar a specificat că lansarea unui dialog parlamentar intensificat va aduce beneficii ambelor ţări. „Suntem deschizătorii unui drum parlamentar inedit și sper ca toate comisiile parlamentare din România și Republica Moldova să urmeze acest drum. Prin dialog și diplomație parlamentară avem o contribuție majoră la susținerea cooperării dintre țările noastre”, a specificat Căprar.
Cei doi au menţionat că cea mai mare provocare de securitate din R. Moldova, dar şi din regiune, este prezenţa în raioanele din est a forţelor militare ruse.
O delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României efectuează o vizită la Chișinău, în perioada 22-24 aprilie curent. Din componența delegației condusă de președintele Comisiei, Dorel-Gheorghe Căprar, fac parte deputați, membri ai Comisiei, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, consilieri și consultanți parlamentari.