Evenimentele săptămânii 7– 13 mai la Ateneul din Iași

* 11 mai, de la ora 18.00 – Centenar: Lansare de carte „Regina Maria” la Ateneul Iași

 

Ateneul din Iași și editura Librex vă invită vineri, 11 mai 2018, orele 18.00, la lansarea cărții „Regina Maria”, scrisă de istoricul Cristian Moșneanu.. Cartea „Regina Maria” face parte din „Colecția Centenarul Marii Uniri” – un proiect editorial special al editurii Librex în Anul Centenar. La împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918, editura Librex își propune să publice lucrări în care să se analizeze semnificația istorică a evenimentului. Dorind să aducă propria contribuție la marcarea evenimentului – Centenarul Marii Uniri – editura Librex lansează proiectul editorial “Colecția Centenarul Marii Uniri”. Proiectul editorial constă în elaborarea și publicarea a 12 monografii cu personalitățile care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român și la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Fiecărui personalități îi este consacrat un volum, accentul fiind pus pe contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, dar și pe contribuția adusă constituirii de stat unitar român. Prima carte din colecția este Mihai Viteazul, primul domnitor român care a realizat unirea ţărilor române, iar ultima lucrare îi este dedicată Regelui Ferdinand, Întregitorul. „Iubirea mea pentru această ţară, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi şi suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanţuri de oţel, legată prin inimă, prin creier şi prin sânge. Simt că fiecare din cei şase copii ce i-am dat, e unul din inelele acestui lanţ pe care numai moartea şi dezastrul ȋl pot sfărâma” (REGINA MARIA). Robert D. Kaplan afirma: “Regina Maria, mai mult decât oricine altcineva, s-a bătut pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România, la sfârșitul Primului Război Mondial. A dormit pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Balcanic și ale Primului Război Mondial, alături de soldații săi. Prin forța de nezdruncinat a voinței sale, această prințesă britanică s-a redefinit pe sine însăși ca româncă oferindu-le supușilor săi o mai bună înțelegere a ceea ce urma să fie România, decât oricare din viziunile fasciștilor sau comuniștilor autohtoni care au urmat după ea.”

 

 

* 11 mai, de la ora 19.00 – Comedia „Căsătorie în doi”, regia Andrei Ciobanu

 

O comedie despre doi oameni comuni si banali, un el si o ea, nici prea prea, nici foarte foarte, o parodie a mariajului traditional si a vietii in doi. El, un tanar achizitor, care „iubeste literatura inca de cand era mic adolescent”, iar ea, o tanara casierita la alimentara din localitate, care a vazut fericirea doar „in filme si in satul natal”. Cei doi se cunosc pe peronul garii, se plac si… incepe casatorie in…doi.

 

 

* 12 mai, de la ora 10.00 – Păcală și Tândală la școală, regia Andrei Ciobanu

 

Cele mai îndrăgite personaje populare românești, Păcală și Tândală, au părăsit satul tradițional și au plecat la școală. Cei doi poznași de abia așteaptă să se întâlnească cu toti copiii, ca să le povestească întâmplările cele mai amuzante. Bineînțeles că nu vor lipsi poveștile cu pilde, dansurile și cântecele vesele.Haideți să aflăm împreună prin ce peripeții au trecut cei doi năzdrăvani în timpul școlii, la Ateneu, sâmbătă, pe 12 mai 2018, de la ora 10, la spectacolul ,,Păcală și Tândală la școală”!

 

* 12 mai, ora 19.00 – Comedia „Atenție, aterizăm!”, regia Daniel Onoae

 

Adaptare după celebra comedie franțuzească de situație “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, producția Ateneului din Iași aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase în apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multă poftă de viață. Bernard (Daniel Onoae), un tânăr arhitect de succes, Berta(Alexandra Paftală), menajera și omul de încredere al acestuia, Robert(dragoș Maftei), un vechi prieten din provincie și cele trei stewardese – Janet(Erica Moldovan), Helga(Cezara Fantu) și Jaqueline(Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecătoare, ce trebuie să se descurce în situații comice prin postura în care sunt puse. Datorită impactului pozitiv pe care l-a avut în rândul spectatorilor, comedia „Atenție, aterizăm” în regia lui Daniel Onoae este cel mai de succes spectacol al Ateneului.

 

* 13 mai 2018, de la ora 10:00 – Spectacol pentru copii „Micul Prinț”, regia Erica Moldovan

 

Frumoasa călătorie a Micului Prinț este o superbă metaforă a vieții, transpusă scenic de Ateneul din Iași, pe înțelesul copiilor. Universul prin care călătorește Micul Prinț este însuși Universul fiecăruia dintre noi, pe care fiecare îl parcurgem şi îl asimilăm diferit. “Pentru copii acest Univers se compune din planete mici şi scurte vizite prin care eroul nostru are ocazia să cunoască natura “oamenilor mari”. Povestea Micului Prinț este o mărturie vie a victoriei copilăriei şi inocenței asupra maturizării.” Erica Moldovan, regizor. Micul Prinț: Nicholas Kerezsy. Aviatorul: Vlad Baba. Regele/Bussinesman : Dumitru Florescu; Floarea/Vulpea: Alexandra Macovei; Vanitosul/Geograful: Andrei Ciobanu.

 

* 13 mai, de la ora 19.00 – Spectacolul „Romeo și Julieta making of”, regia Alexandru-Radu Petrescu

 

Un spectacol despre ce se poate întâmpla atunci când se pune în scenă capodopera shakespeariană „Romeo și Julieta”. „Spectacolul “Romeo şi Julieta… making of”, după comedia “Lada” de Ion Sava, propune o perspectivă contrastantă între superficialitatea, comoditatea şi ipocrizia unei realități de o actualitate (arhi)cunoscută şi profunzimea, sensibilitatea şi firescul iubirii prezente în fiecare din noi, dar pe care, din nebăgare de seamă sau… din grabă, le-am (cam) uitat. Un joc al aducerii aminte că fiecare dintre noi, cândva, a trăit povestea mirifică a iubirii celor doi, Romeo şi Julieta!” (Alexandru Radu Petrescu)