Uniunea Scriitorilor din România: DREPT LA REPLICĂ

Subscrisa, UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA („U.S.R.”), organizație de creatori a scriitorilor din România, cu sediul în Calea Victoriei nr. 133, sector 1 – București, membră a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori („A.N.U.C.”), având C.I.F. 2786991,  prin președintele acesteia, dl. NICOLAE MANOLESCU, cu sediul ales în vederea comunicării corespondenței la Cabinetul de Avocat „Corina-Ruxandra Popescu” situat în str. Trifoi nr. 6, cod 030698, sector 3 – București, tel: 0311.071.383, fax: 0311.071.384, email: office@popescu-legal.com,

având în vedere articolul intitulat „USR rămâne fără ȘEF. Nicolae MANOLESCU nu mai poate ocupa o funcție publică!”, publicat pe site-ul www. Evz.ro din data de 08.05.2018 (articolul”),

având în vedere că articolul conține informații neconforme cu realitatea, față de care nu ni s-a solicitat opinia anterior publicării, pentru a se respecta cel puțin la nivelul aparențelor gradul de obiectivitate atât de necesar pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare,

pentru o informare corectă și obiectivă a publicului, în virtutea dreptului la replică, vă solicităm publicarea prezentului:

 

DREPT LA REPLICĂ

 

 

prin care, în vederea rectificării informațiilor eronate, facem următoarele precizări:

 

Prin Ordonanța nr. 2/13.02.2015, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, constatând inexistența unei diferențe între veniturile și cheltuielile dlui Nicolae Manolescu, a dispus, în temeiul art. 10lit. b) din Legea nr. 115/1996, clasarea cauzei cu care fusese sesizată de Agenția Națională de Integritate.

Agenția Națională de Integritate a atacat în instanță Ordonanța de clasare nr. 2/13.02.2015, solicitând anularea acesteia.

Prin sentința nr. 2811/02.11.2015 pronunțată de către Curtea de Apel București, s-a respins ca inadmisibilă (pentru motive de procedură) acțiunea promovată de către Agenția Națională de Integritate.

Împotriva acestei sentințe, Agenția Națională de Integritate a formulat recurs ce a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prin Decizia nr. 1811/ 07.05.2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a admis recursul declarat de Agenția Națională de Integritate, s-a casat sentința recurată și s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe.

În acest context, Curtea de Apel București urmează să soluționeze acțiunea Agenției Naționale de Integritate împotriva Ordonanței nr. 2/13.02.2015.

Susținerile din cuprinsul articolului potrivit cărora: „Președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu, nu mai poate ocupa funcții publice, conform Deciziei nr. 1811 din 7 mai 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție” sunt necorespunzătoare realității.

Soluția pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție nu se traduce  decât prin faptul că, pentru motive de procedură, s-a casat sentința prin care s-a respins ca inadmisibilă acțiunea ANI și procesul s-a trimis spre rejudecare.

Prin Decizia nr. 1811/07.05.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a cercetat legalitatea Ordonanței 2/13.02.2015 și nici nu a reținut existența vreunei incompatibilități a dl. Manolescu Nicolae cu vreo funcție publică.

Totodată, contrar celor reținute în cuprinsul articolului, până la soluționarea acestui dosar, produc efecte depline dispozițiile Ordonanței de clasare nr. 2/13.02.2015, prin care s-a constatat lipsa unei diferențe între veniturile și cheltuielile dlui. Nicolae Manolescu în perioada cercetată.

Or, de vreme ce s-a dispus clasarea cauzei, fără să se stabilească vreo incompatibilitate ori să se dispună vreo sancțiune, iar Ordonanța prin care s-a clasat cauza nu este anulată, producând efecte, susținerile din cuprinsul articolului, potrivit cărora: „în acest moment Nicolae Manolescu nu poate ocupa funcții publice, rămânând în vigoare, până la rejudecare, decizia ANI privind incompatibilitatea președintelui USR cu vreo funcție publică”, sunt nereale.

Pretinsa „Decizie ANI privind incompatibilitatea președintelui USR cu vreo funcție publică” nu există, ceea ce a fost întocmit de către ANI fiind un raport de evaluare, prin care a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București.

Prin urmare, având în vedere aceste aspecte, afirmațiile din cuprinsul articolului date cu ignorarea acestor informații factuale, se dovedesc sunt necorespunzătoare adevărului și sunt de natură să prejudicieze interesele Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

 

 

UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Av. Corina Ruxandra Popescu                                         

Avocat. Doctor în drept

Baroul Bucureşti. Baroul Paris