Traian Basescu, presedintele suspendat al Romaniei, face o declaratie de presa, in fata sediului sau electoral din Bucuresti, miercuri, 11 iunie 2012. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Băsescu a recunoscut care a fost una dintre erorile mandatului său

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat în plenul de miercuri al Senatului, că o greşeală a mandatului său prezidenţial a fost că nu a vorbit despre respectarea drepturilor omului în România, ci doar despre justiţie.

„Esenţial este ca această legislaţie pe care o modernizaţi şi o modernizăm acum să evite abuzurile şi să plece de la premisa că respectarea drepturilor fundamentale ale omului este piatra de temelie a unei Românii moderne. Este una dintre erorile pe care eu le-am făcut în mandatul meu şi să nu mai fie făcută în continuare. Am vorbit doar de justiţie, n-am vorbit şi despre respectarea drepturilor fundamentale. Este timpul să aducem pe picior de egalitate nevoia de justiţie, prin respectarea drepturilor fundamentale”, a afirmat actualul senator şi lider al PMP, Traian Băsescu, la „Ora Guvernului”, unde ministrul Justiţiei a fost chemat de Opoziţie să dea explicaţii pe marginea raportului GRECO.

Liderul PMP a adăugat că raportul GRECO atrage atenţia doar asupra unor teme, nu realităţi ale legilor Justiţiei, adăugând că o modificarea a legislaţie juridice este necesară, iar în cea mai mare parte modificările sunt corecte.

„Aş începe, salutând raportul GRECO. Este un raport care atenţionează asupra unor teme şi nu asupra unor realităţi ale legilor, pentru că nici în momentul de faţă nu avem legile promulgate. După raportul GRECO, legile au trecut prin ciurul CCR şi convingerea mea este că au fost aduse la limita de constituţionalitate care este greu de contestat de oricine. Aş face o remarcă specială pentru a diminua demagogia chiar din Senat. Se agaţă foarte mulţi de crearea acelei secţii speciale pentru magistraţi în Parchetul General, dar dragi colegi, această secţie există în DNA, o direcţie a Parchetului General. Faptul că se duce într-o structură mult mai neutră decât DNA eu cred că este un progres al legislaţiei. În al doilea rând, legile justiţiei sunt din anul 2004 şi 303, 304 şi 317. Sunt legi care au fost scoase destul de rapid pentru că România era în plin proces de negociere. Cei 14 ani au arătat că sunt necesare modificări şi eu susţin că cea mai mare parte a modificărilor aduse sunt corecte. V-o spune un om pe care nu demult, împreună liberali şi PSD, îl acuzaţi că a pus pe picioare justiţia, modul cum a pus-o, dar vreau să vă spun aici că îmi asum responsabilitatea pentru tot ceea ce ţinea de preşedinte în evoluţia justiţiei din 2004 până în 2014, cu cele bune şi cu erorile făcute, iar rostul procesului care are loc acum în Parlament şi legat de legile de funcţionare a justiţiei şi legat de codurile penale sunt revizuiri necesare în scopul evitării chiar şi a abuzurilor pe care nimeni nu le poate constata că nu s-a petrecut, cel puţin în procesul de anchetă penală”, a completat Băsescu de la tribuna Senatului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la „Ora Guvernului” în Senat, unde a fost chemat de Opoziţie să dea explicaţii asupra raportului GRECO, că este unul facultativ, dar că subiectul a fost transformat într-o temă politică prea mediatizată şi cu opinii care conţin inexactităţi. El a lansat şi un îndemn către Opoziţie şi colegii din Senat, precizând că experţii GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conţinutului raportului, ar documentul este doar unul orientativ şi facultativ.