Specialistii atrag atentia asupra problemelor picioarelor si asupra metodelor de preventie

 Diversele afecțiunio slabă circulație la nivelul picioarelorîncălțămintea nepotrivită precum și tăierea greșită a unghiilor sunt factori care pot duce la apariția diferitelor probleme ale picioarelor. Netratate corect și la timp, acestea pot conduce, în unele cazuri, chiar până la amputație.

Care sunt cele mai simple metode de prevenire a problemelor la nivelul piciorului? Sfaturioferite de Asociația de Podiatrie:

Specialiștii recomandă verificarea periodică a picioarelor și menținerea unei bune igiene a piciorului. Dacă se observă o circulație sanguină deficitară, această problemă trebuie comunicată medicului pentru a lua măsurile care se impun. Măsuri imediate, la îndemâna oricui, recomandate pentru îmbunătățirea circulației sunt: reducerea timpului de expunere la temperaturi scăzute sau la apă rece, evitarea purtării de încălțăminte neadecvată, renunțarea la fumat. Realizarea de exerciții, în special la persoanele care stau jos foarte mult, mersul pe jos, masajul și băile calde la picioare stimulează de asemenea circulația.
Purtarea de încălțăminte potrivită poate preveni apariția multor probleme ale piciorului. Piciorul își modifică conformația de-a lungul timpului, lățimea piciorului putând crește o dată cu vârsta. Alegerea încălțămintei potrivite este foarte importantă. Specialiștii recomandă ca partea superioară a pantofului să fie făcută din material moale, flexibil,pentru a se potrivi cu forma piciorului. Talpa trebuie să asigure o susținere solidă și să nu fie alunecoasă. Talpa mai groasă scade presiunea atunci când mergem pe suprafețe dure, iar încălțămintea cu talpă joasă este mai confortabilă, mai sigură și afectează mai puțin piciorul, spre deosebire de încălțămintea cu toc. Un aspect foarte important este materialul din care este confecționată încălțămintea, încălțămintea din piele reducând posibilitatea apariției de iritații la nivelul piciorului deoarece îi permite acestuia să respire.
Afecțiuni frecvente ale Piciorului
Afecțiunile fungice sau bacteriene apar pentru că piciorul este ținut într-un mediu întunecat, umed și cald. Aceste afecțiuni cauzează roșeață, bășici, descuamare și mâncărime. Dacă nu este tratată imediat, o infecție poate deveni cronică și dificil de tratat. Picioarele trebuie păstrate curate și uscate. Persoanele cu picior diabetic trebuie să-și aerisească picioarele cât mai des posibil pentru a evita apariția infecțiilor fungice.
Pielea uscată poate provoca mâncărime și senzație de arsură a picioarelor si poate conduce la fisuri care se pot infecta. Se recomandă îngrijirea cu săpun pentru piele sensibilă și cremă ce conține vaselină sau lanolină.
Bătăturile (calusurile) și monturile sunt probleme la nivelul piciorului care nu trebuie neglijate și trebuie evaluate de către specialiști.
Unghiile încarnate apar atunci când o parte din unghie străpunge pielea. Ele apar de obicei din cauza unghiilor tăiate necorespunzător și a încălțămintei nepotrivite. Prin îndepărtarea acelei părți a unghiei care străpunge pielea (numai de către specialiști) se poate produce vindecarea. În acest caz, specialiștii recomandă tăierea dreaptă a unghiei la nivelul vârfului degetului.
Degetele „în ciocan sunt cauzate scurtării tendoanelor care controlează mișcările degetelor. Această schimbare poate afecta echilibrul și poate crea punte de presiune anormală la nivelul degetelor. Degetul „în ciocan” se poate trata în anumite situații prin intervenție chirurgicală.
O altă afecțiune care necesită intervenție specializată este apariția durerilor intense la nivelul călcâielor („pintenii”), depozite de calciu dezvoltate la nivelul oaselor și tendoanelor picioarelor. Ele apar ca urmare a tensiunii musculare de la nivelul picioarelor și se agravează în cazul statului în picioare pentru perioade mai lungi de timp, purtare de încălțăminte nepotrivită, sau greutate mare. Uneori „pintenii” sunt nedureroși, dar în alte situații durerea poate fi intensă. Tratamentul „pintenilor” include folosirea de sprijin potrivit, talonete pentru călcâi, cupe pentru călcâi sau alte recomandări ale chirurgului.
Multe dintre afecțiunile piciorului pot fi prevenite sau dacă deja s-au instalat este foarte important să fie depistate cât mai aproape de debut și să se solicite cât mai repede consultul specialistului.
Asociația de Podiatrie are ca obiectiv informarea și educarea populației, dar și a profesioniștilor (medici, asistente) în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor și, în acest sens, face demersuri pentru înființarea profesiei de podiatru și în România. Podiatria este un domeniu vast, în care se abordează cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor. Specialistul podiatru este cel care are grijă de sănătatea picioarelor, iar persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic trebuie să acorde mai multă atenție modului în care își îngrijesc picioarele.” a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.
Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare, ar putea fi redus cu până la 85%2.
Despre Asociația de Podiatrie 
Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistente și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.
Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro
Info:
Sursa: SanatateaTV