Tiroida la control, campanie de depistare a problemelor tiroidei

Medicii endocrinologi atrag atenția că bolile tiroidiene sunt subdiagnosticate în România. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene, medicii endocrinologi alături de medicii de familie și de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, în parteneriat Administrația Prezidențială, au lansat o campanie națională de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene: „Tiroida la control”. Prin această campanie, medicii de familie îi vor trimite pe pacienții suspecți că ar avea probleme cu tiroida la un control de rutină la endocronolog.
Cele mai recente statistici de la Institutul Națonal de Sănătate Publică (INSP) arată o creștere a numărul de cazuri cu hipotiroidie pentru România. Astfel, în 2016, s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de 2 ori mai multe decât în 2010. Conform datelor furnizate de INSP, la sfârșitul anului 2017, incidența tiroiditei cronice autoimune a crescut cu 71% în perioada 2010-2016, în timp ce incidența tumorilor maligne tiroidiene a crescut cu 22 %, iar a hipotiroidei cu 38%.
Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne, când energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale”, a subliniat prof. univ.  dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, în cadrul conferinţei de presă prin care s-a lansat campania.
Medicii spun că cele mai frecvente simptome ale hipotiroiditei sunt oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație) sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie.
Bolile tiroidiene, de la tiroidita cronică autoimună la nodul tidoidian, de la gușa endemică până la cancerul tiroidian sunt foarte frecvente în România, afectând persoanele din toate regiunile țării, indiferent de vârstă și indiferent de sex. Există într-adevăr o predispoziție a sexului feminin. Astfel, conform celor mai recente statistici ale Institutului Național de Sănătate Publică, 86% cu pacienții cu hipotiroidie sunt femei”, a mai declarat conf. univ. dr Diana Păun, medic endocrinolog și consilier pe probleme de sănătate la Administrația prezidențială.

Medicii specialiști recomandă pacienților să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine. Analizele pentru tiroidă, TSH și FreeT4, sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Sursa: SanatateaTV