FeaturedFluxNational

Avocatul Poporului:Guvernele trebuie să sprijine rolul fundamental jucat de familii

Guvernele trebuie să sprijine rolul fundamental jucat de familii, se arată în mesajul Avocatului Poporului (AP) cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, postat, marţi, pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Guvernele trebuie să sprijine rolul fundamental jucat de toate familiile, inclusiv asigurarea accesului la serviciile de sănătate reproductivă. Serviciile medicale de sănătate, concediul de maternitate şi concediul de creştere a copilului sunt, de asemenea, esenţiale pentru a permite părinţilor să le ofere copiilor cel mai bun început posibil în viaţă, de la naştere. Toate persoanele au nevoie ca familia să aibă grijă de ele la un moment dat în viaţa lor, aşa cum toată lumea ar trebui să aibă grijă de cei dragi atunci când au nevoie de ei. Trebuie precizat faptul că instituţia Avocatul Poporului, împreună cu Organizaţia Salvaţi Copiii, va aborda toate aceste aspecte legate de copii şi problemele lor în/din familie într-un Raport special privind situaţia copilului din România”, arată postarea.

Potrivit AP, „familia nu este doar creuzetul iubirii şi al unităţii, ci şi vectorul toleranţei şi al transmiterii valorilor, chiar motorul coeziunii sociale”.

„Familiile se află în fruntea eforturilor globale de a pune în aplicare, fără a ignora, ambiţioasa Agendă 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, care reprezintă un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Copiii se dezvoltă atunci când sunt iubiţi şi au acces la îngrijiri medicale, educaţie şi alte servicii de bază. În perioada dificilă de adolescenţă, tinerii au nevoie de sprijin emoţional, precum şi de informaţii şi de servicii. Deoarece rata de sinucidere este mult mai mare în rândul tinerilor cu probleme sau neînţeleşi decât în rândul restului populaţiei, securitatea şi integrarea acestora trebuie să fie o problemă de sănătate publică”, se arată în postarea de pe Facebook.

Conform acesteia, sunt nenumărate cazurile în care femeile şi fetele sunt supuse discriminării şi violenţei domestice, consecinţele acestora fiind grave pentru sănătatea şi bunăstarea lor şi pot avea urmări pe tot parcursul vieţii. În toamna acestui an, Avocatul Poporului va prezenta un Raport special privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Acest raport este realizat de Domeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale, în colaborare cu Asociaţia Necuvinte, relevă AP.

În opinia AP, viaţa de familie este, de asemenea, crucială pentru sănătatea persoanelor în vârstă, care rămân active şi sănătoase, atunci când contribuţiile lor sunt evaluate de familiile şi comunităţile lor.

„La 20 septembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a decis ca pe 15 mai din fiecare an să fie marcată Ziua Internaţională a Familiei, aceasta fiind o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la problemele din familie şi la procesele sociale, economice şi demografice care afectează familiile. În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, anul acesta fiind Familii şi societăţi incluzive. Ziua Internaţională a Familiei a inspirat o serie de acţiuni de sensibilizare, în special la nivel naţional. Aceasta reflectă, pe de o parte, interesul comunităţii internaţionale cu privire la familie ca instituţie fundamentală a societăţii şi, pe de altă parte, este o oportunitate de a da un nou impuls în rezolvarea problemelor individuale sau colective cu care se confruntă membrii familiei”, se mai arată în postare. AGERPRES

Related Articles

Back to top button