Emmanuel Macron şi-a exprimat ”preocuparea foarte puternică” în legătură cu situaţia din Fâşia Gaza

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat ”preocuparea foarte puternică” în legătură cu situaţia din Fâşia Gaza şi a făcut apel la dialog pentru relansarea procesului de pace israeliano-palestinian, apel lansat marţi în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a indicat Palatul Elysee, relatează AFP.

În cadrul convorbirii, Macron ”a condamnat de asemenea violenţele şi a subliniat importanţa protejării populaţiei civile şi a dreptului de a manifesta paşnic”.

Potrivit AFP, aproape 60 de palestinieni au fost ucişi şi 2.400 răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în Fâşia Gaza în cursul confruntărilor şi al manifestaţiilor în masă împotriva inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim.

Macron a reafirmat, în cadrul convorbirii cu Netanyahu, ”importanţa dialogului pentru a relansa procesul de pace israeliano-palestinian”, a precizat preşedinţia franceză.

Anterior, Macron a avut convorbiri telefonice, referitor la tensiunile din Orientul Mijlociu, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas. În cursul convorbirilor, preşedintele francez ”a condamnat violenţele forţelor armate israeliene împotriva manifestanţilor” palestinieni din Gaza, reafirmând totodată ”ataşamentul său faţă de securitatea Israelului”. AGERPRES