Câteva zeci de persoane, în majoritate copii şi tineri, au ajuns în ultimele două zile la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, acuzând simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat produse preparate la un magazin fast food, situat pe bulevardul Socola. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase, în prezent, în unitate sunt internate 40 de persoane, atât copii, cât şi adulţi. La internare, aceştia acuzau stări de febră, cefalee, greţuri, vărsături şi scaune diareice. După cum a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, pe lângă cele 40 de persoane care au necesitat internarea, în ultimele două zile, la această unitate medicală s-au prezentat cu aceleaşi simptome alte câteva zeci de persoane, care însă nu au necesitat internarea, întrucât starea lor nu era foarte gravă. Având în vedere această situaţie, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a demarat o anchetă epidemiologică, investigaţiile fiind declanşate imediat dupa raportarea evenimentului de către Spitalul de Boli Infecţioase, în data de 15.05.2018. Potrivit reprezentanţilor DSP, în urma anchetei epidemiologice s-a evidenţiat faptul că toate cazurile declară consumul de produse fast-food la aceeaşi unitate de alimentatţe publică. Este vorba despre sandwich crispy la lipie /bulcă (şniţel carne de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneza şi ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză şi ketchup); toate meniurile sunt preparate la sediul unităţii, inclusiv sosurile, conform declaraţiei şefului unităţii; perioada de incubaţie medie a fost de 9,8 ore, cu limite între trei şi 22 de ore. Printre măsurile luate de Direcţia de Sănătate Publică se numără informarea Inspecţiei Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unităţii, de unde s-au recoltat opt probe de alimente (pizza italiana şi Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) şi 25 de probe de sanitaţie (suprafeţe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP; s-au efectuat coproculturi şi s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei şaăte angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică. De asemenea, printre măsuri s-a numărat şi suspendarea activităţii la unitatea respectivă. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, rezultatele acesteia urmând să fie comunicate ulterior. (E.M.)