Vineri, 11 mai 2018, Iuliana Brătescu a primit din partea Academiei Române, prin Comisia de Istorie a Orașelor din România, Medalia pentru cercetarea istoriei orașelor pentru lucrarea Mahalaua Muntenimii. Iaşii de la jumătatea secolului al XVII-lea la până la 1831, apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colecția Historica.

Decernarea a avut loc la Brăila, în cadrul sesiunii anuale a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, organizată, în perioada 10-13 mai 2018, de Academia Română, în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”.

În volumul premiat de Academia Română, autorul realizează o investigație istorică asupra structurilor socio-spațiale de tip mahala din orașul Iași, folosind ca instrument de lucru mahalaua Muntenimii, în perioada medievală și premodernă. Cercetarea are la bază surse documentare editate şi inedite referitoare la istoria Iașilor, dar și diferite planuri, schițe și hărți ale orașului. Cele patru secvențe restitutive care compun prezenta analiză corespund componentelor esențiale ale mahalalei, precum evoluția sa istorică, cadrul geografic, dinamica vieții sociale și dezvoltarea edilitară.

Decizia referitoare la acordarea medaliei a fost luată sub înaltul patronaj al Academiei Române de curatorii asociației Civitas Nostra. Societate pentru studiul istoriei orașelor, în cadrul Adunării Generale a Comisiei de Istorie a Orașelor din România.

Subordonată Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, Comisia de Istorie a Oraşelor din România are ca scop sprijinirea cercetării istoriei oraşelor din România, valorificarea studiilor importante în domeniu şi efectuarea schimbului de opinii. Înființat în anul 1992, organismul este afiliat la Comisia Internaţională de Istorie a Oraşelor (C.I.O.R.)

CIOR coagulează cercetări diverse de istorie urbană, iniţiate de istorici, arhitecţi, urbanişti şi din alte domenii, încurajează, întreţine şi, în anumite cazuri, coordonează această activitate printr-o serie de manifestări ştiinţifice anuale, la nivel naţional şi internaţional, prin revista de specialitate Historia Urbana, şi buletinul informativ Informaţii privind istoria oraşelor, publicaţii pe care le redactează, precum şi printr-o serie de proiecte colective angajate la nivel naţional.

Iuliana Brătescu (n. 1989, Târgu Neamţ) este doctor al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Domenii de interes: istoria urbană, istorie medievală şi premodernă. Bursieră în cadrul proiectului POSDRU MINERVA. A publicat studii în mai multe reviste de specialitate şi volume colective, cele mai multe cu referire la spaţiul urban ieşean în perioada secolelor XVIII-XIX.