Mortalitatea prin bolile cardiovasculare în România este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer

Mortalitatea prin bolile cardiovasculare în România este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, a declarat, joi, cu prilejul unei conferinţe privind hipertensiunea arterială, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu.

„Bolile cardiovasculare în România răspund de 60% dintre decese, în timp ce cancerul răspunde de 19% dintre decese. Speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în UE iar acest lucru este cauzat în special mortalităţii prin bolile cardiovasculare. În ultimii 16 ani, mortalitatea prin bolile cardiovasculare nu s-a modificat, în special prin creşterea mortalităţii cardiovasculare prin hipertensiune asociată cu o reducere a mortalităţii cardiovasculare prin infarct probabil datorat Programului de Tratament Intervenţional al Infarctului miocardic acut. Deşi populaţia a scăzut cu aproape 15% în aceşti 16 ani, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3-5%”, a spus Vinereanu.

El a afirmat că hipertensiunea arterială netratată duce la complicaţii majore – infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral -, foarte important fiind screeningul.

Medicul a subliniat că a scăzut vârsta celor care au hipertensiune arterială.

„Vorbeam de hipertensiune undeva peste 60-65 de ani. Deja, peste 40 de ani când văd un pacient primul lucru la care mă gândesc este că a venit pentru hipertensiune. A scăzut vârsta din cauza stresului, fumatului, creşterea consumului de sare, care este mare în România, celorlalte boli care toate conduc la hipertensiune”, a susţinut medicul.

Preşedintele al Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu, a afirmat că principalele cauze care provoacă hipertensiune arterială sunt obezitatea şi consumul de sare.

„Creşte prevalenţa pentru că în aceeaşi măsură sau şi mai mult creşte obezitatea şi de asemenea consumul de sare. Românii mănâncă peste 12 grame de sare pe zi iar hipertensivii spre 14. În mod normal ar trebui maximum 5 grame, iar hipertensivii 3-4 grame de sare pe 24 de ore. Aceşti doi factori pot să fie evitaţi. În felul acesta se poate face prevenţie de hipertensiune arterială. Cel mai bogat aliment în sare este pâinea”, a spus medicul cardiolog. AGERPRES