Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a 16 foşti şi actuali aleşi locali, primari, viceprimari sau consilieri, din mai multe judeţe.
* Primarul comunei Mateeşti, din judeţul Vâlcea, Valerian-Ion Alexie, este acuzat de incompatibilitate, după ce, în perioada 19 iunie 2012 – 1 martie 2013, a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul SC Alexie G.V. SRL, obţinând venituri din salarii în cuantum de 70.000 lei. De asemenea, în perioada 19 iunie 2012 – 19 iulie 2014 a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Alexie Valerian Ion Persoană Fizică Autorizată, obţinând subvenţii în cuantum de 13.151 lei, în urma implementării proiectului „Fermă de semi-subzistenţă a PF Alexie Valerian Ion, Comuna Mateeşti, jud. Vâlcea”.
* Tot în incompatibilitate s-a aflat şi primarul comunei Suciu de Sus, judeţul Maramureş, Viorel Paşca, inspectorii ANI stabilind că, în perioada 25 iunie 2012 – 31 ianuarie 2013, a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Suciu de Sus, judeţul Maramureş.
* De asemenea, s-a constatat starea de incompatibilitate şi la primarul comunei Gîrda de Sus, judeţul Alba, Marin Vîrciu, care, între 19 iunie 2012 şi 13 martie 2013, a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Vîrciu Marin Gîrda Persoană Fizică Autorizată. De asemenea, în perioada 27 mai 2013 – 24 aprilie 2015 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Vîrciu Marin Întreprindere Individuală.
* Inspectorii ANI au stabilit că şi primarul oraşului Ungheni, din judeţul Mureş, Victor Prodan, s-a aflat în conflict de interese administrativ, întrucât în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a aprobat şi semnat acte administrative care au produs un folos material pentru SC Terraflor SRL, societate la care soţia sa deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator.
* În conflict de interese s-a aflat şi primarul comunei Tetoiu, din judeţul Vâlcea, Lucian Antonie, inspectorii ANI susţinând că, în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016, a semnat acte administrative care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale în funcţia publică de consilier, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Compartimentului Urbanism.
* Şi primarul comunei Buturugeni, din judeţul Giurgiu, Dumitru Preda, s-a aflat în conflict de interese administrativ, întrucât în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Antreprenoriat social pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul său avea calitatea de membru fondator şi ulterior şi pe cea de angajat. Totodată, primarul a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Pâine pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul său avea calitatea de membru fondator.
* Potrivit ANI, s-a mai descoperit starea de incompatibilitate şi la Dănuţ Florin Măgărin, viceprimar al comunei Vărădia, din judeţul Caraş-Severin, care, în perioada exercitării funcţiei de viceprimar, a desfăşurat activităţi remunerate în baza contractului de mandat încheiat cu o firmă de asigurări.
* În incompatibilitate a fost şi Florea Bucătaru, viceprimar al comunei Gîngiova, din judeţul Dolj, care, în perioada 21 septembrie 2015 – 21 septembrie 2016, a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale din Gîngiova.
* Stare de incompatibilitate s-a constatat şi la Alexandru Constantin, fost viceprimar al comunei Negraşi, din judeţul Argeş, care, în perioada 22 iunie 2012 – 5 noiembrie 2014, a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de administrator în cadrul SC Sandibig Agro SRL.
* Inspectorii ANI au mai descoperit şi că Pompiliu Băran, viceprimar al oraşului Ţicleni, din judeţul Gorj, s-a aflat în conflict de interese administrativ, deoarece în perioada exercitării mandatului de consilier local a votat pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local Ţicleni privind reducerea cu 50%, pentru consilierii locali şi angajaţii primăriei, a chiriei „Centrului de Festivităţi” în cazul organizării de nunţi, botezuri, zile onomastice şi majorate şi a Hotărârii Consiliului Local Ţicleni de revocare a acesteia, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor CL.
* ANI a constatat mai multe situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese şi în cazul unor consilieri judeţeni sau locali.
Potrivit sursei citate, Victor Marin, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a aflat în incompatibilitate întrucât în perioada exercitării mandatului SC Giovanni SRL, societate în cadrul căreia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a furnizat o serie de produse către Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea, aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vâlcea.
În incompatibilitate s-a aflat şi Alexandru Tivadar, consilier local în comuna Remeţi, judeţul Maramureş, care în perioada exercitării mandatului de consilier (2012 – 2016) a deţinut simultan calitatea de consilier local şi funcţia de personal contractual în cadrul aparatului de specialitate al primarului – Primăria Comunei Remeţi, Judeţul Maramureş.
Starea de incompatibilitate a fost stabilită şi la Valentin Ciobanu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Piatra Neamţ, din judeţul Neamţ. Potrivit inspectorilor ANI, în perioada deţinerii funcţiei de consilier local, respectiv 4 iulie 2016 – 28 septembrie 2017, firma Ava Sting SRL, entitate economică în cadrul căreia este asociat şi administrator, a desfăşurat activităţi comerciale prin achiziţii directe, a încheiat şi derulat un contract comercial şi a emis facturi în baza unor comenzi ferme cu mai multe instituţii aflate în subordinea ori sub autoritatea Primăriei Municipiului Piatra Neamţ. Ulterior, aceste instituţii au efectuat plăţi către Ava Sting SRL.
Tot în incompatibilitate a fost şi Nicolae Grecu, fost consilier local în comuna Şeica Mică, din judeţul Sibiu, care, în perioada 12 iunie 2014 – 26 ianuarie 2018, a deţinut simultan funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local, în cadrul Compartimentului Pază.
S-a mai stabilit că Robert Eugen Muzsic, consilier local în cadrul Consiliul Local al municipiului Hunedoara, s-a aflat în conflict de interese administrativ, deoarece pe durata mandatului de consilier local 2012 – 2016 a participat la deliberarea şi adoptarea a 18 hotărâri ale Consiliului local pentru SC Eco Sid SRL, societate comercială în cadrul căreia a deţinut funcţia de şef Birou Serviciul Administrativ şi de la care a obţinut venituri.
În conflict de interese s-a aflat şi Cristi Gheorghe Florea, fost consilier local în comunei Siminicea, judeţul Suceava. Potrivit sursei citate, pe durata mandatului de consilier local (2012 – 2016) a participat la deliberarea în cazul a două hotărâri ale Consiliului Local privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor terenuri păşuni comunale, între Primăria comunei Siminicea, judeţul Suceava, şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Simina (în cadrul căreia deţinea la acea dată calitatea de preşedinte), fiind ulterior încheiat un contract, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că asociaţia va beneficia de pe urma adoptării lor.
„Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, mai arată ANI. AGERPRES