Scleroza multiplă este cea mai invalidantă afecțiune a tinerilor din țara noastră, arată primul studiu privind impactul economic, medical și social al sclerozei multiple din România, lansat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative.
Vârsta medie a pacienților care suferă de scleroză multiplă este de 37 de ani. În țara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% dintre acestea fiind femei.
Primul studiu privind impactul economic al sclerozei multiple arată că, în România, costurile totale ale sclerozei multiple sunt de 412,5 milioane de lei anual. Rezultatele cercetării arată că 66%din valoarea costurilor totale ale bolii reprezintă costuri directe, iar 34% din costurile totale ale bolii sunt reprezentate de costuri indirecte.
Studiul arată că un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu circa 10 ani mai puțin faţă de o persoană sănătoasă, ceea ce înseamnă costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate și decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizațiile de handicap, concediile medicale și transportul pacientului.
Din cauza dizabilității dobândite în urma sclerozei multiple, pacienții români pierd un număr total de 2.595 de ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 de milioane.
Problemele cu care se confruntă pacienții cu scleroză multiplă sunt legate de numărul redus de centre de tratament, de lipsa frecvență a medicației de pe piață, de accesul limitat al pacienților la informații și de lipsa de comunicare între medici și pacienți.
În România, anual, sunt diagnosticate 965 de cazuri noi de scleroză multiplă.
Sursa: |