Anghinarea este o planta cu frunze carnoase, usor albicioase si floare rosu-violacee fiind recunoascuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii in stiinta medicala. Ea a fost descoperita prima data ca avand efecte medicale de catre doctorul Furlenmeier care a observat scaderea colesterolului la persoanele ce consumau aceasta planta si sufereau de hipercolesterolemie (colesterol marit).
Aceasta planta a fost studiata ulterior si de alti cercetatori, precum doctorul Jean Valnet care a observat efectele anghinarei asupra secretiei biliare, considerand aceasta planta a fi un puternic colagog (faciliteaza evacuarea sucului biliar in timpul digestiei). Bulbul florii acestei plante este comestibil, insa frunzele, cele care au cea mai mare putere curativa, se prefera a se folosisub forma de infuzii, ceai sau tincturi.
Anghinarea contine diverse vitamine si minerale esentiale pentru mentinerea sanatatii organismului, printre acestea se numara: vitaminele C, E, B1, B3, K, provitamina A. Totodata este bogata in calciu, fier, potasiu, fosfor si iod. Ceaiul de anghinare este un aliment alcalinizat, favorizand efectele negative ale alimentelor care produc aciditate, precum este carnea.
Ceai de anghinare – proprietati detoxifiante
Organismul elimina toxinele prin mai multe procese: cel de transpiratie prin care nu elimina doar toxine, ci si ioni si apa, cel de excretie renala prin care elimina “deseurile” finale rezultate in urma metabolismului, cu ajutorul metabolizarii unor substante nocive in ficat unde devin neutre, sunt inactivate etc. Anghinarea intervine in toate aceste procese de detoxifiere, mai putin in cel al transpiratiei.
Ceai de anghinare proprietati curative
Anghinarea prezinta numeroase efecete curative, intre care:
- Scade colesterolul, fiind utila persoanelor cu colesterolemie crescut
- Faciliteaza digestia prin reglarea secretiei biliare si favorizarea eliminarii sucurilor biliare in duoden. Aceste sucuri sunt esentiale pentru digestia lipidelor.
- Este un bun diuretic mentinand fluxul renal si asigurand eliminarea toxinelor din organism
- Stimuleaza ficatul sa secrete suc bila si totodata favorizeaza eliminarea lichidului biliar acumulat in vezica biliara in timpul digestiei, fiind utila in dispepsii. De asemenea anghinarea stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.
- Previne aparitia canceruli de colon pentru ca radacina de anghinare contine o polizaharida asemanatoare cu amidonul, numita inulina, care ajuta la mentinerea unei flore intestinale sanatoase
- Este utila in afectiuni digestive, enterocolite, reflux acid, constipatie
- Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale aparatului cardio-vascular cum ar fi hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala
- Este indicata in astenia psihica, fiind si un tonic nervos.
Anghinarea se utilizeaza in medicina naturista sub forma de infuzie cel mai des, dar si sub forma de tincturi sau ceaiuri.
Ceai de anghinare mod de preparare
Frunzele de anghinare se taie marunt si se pun intr-un vas cu apa fiarta si se tin acolo timp de 15 minute. Apoi se strecoara intr-o cana cu apa si se bea, dup ace se raceste, pe stomacul gol. Se poate adauga si o lingurita de miere.
Ceaiul de anghinare este extrem de benefic si pentru slabit, deoarece previne retentia de apa si ajuta la eliminarea excesului de grasime din corp. Mai mult decat atat, ceaiul de anghinare poate regla tranzitul intestinal si digestia, mai ales in cazul problemelor cu constipatia sau balonarea.