Breaking News

UDMR sesizează Curtea Constituţională în vederea protejării proprietăţii private

UDMR consideră că recenta modificare a legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică este „neconstituţională” şi anunţă că a sesizat în acest sens Curtea Constituţională.

Potrivit unui comunicat al UDMR remis joi AGERPRES, în modificarea recent adoptată s-au strecurat sintagme interpretabile „care ar putea pune în pericol” principiul proprietăţii private.

„În forma adoptată a acestui proiect de lege, despre care Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat în data de 13 iunie, a fost inclus un paragraf conform căruia orice proprietate privată poate fi expropriată în vederea unor lucrări de ‘regenerare urbană’. Regenerarea urbană este o expresie cu o semnificaţie largă, iar modificarea legislativă nu clarifică această expresie. Acest fapt poate duce la abuzuri în exproprierea unor proprietăţi private. Considerăm că exproprierile din cauză de utilitate publică pot fi efectuate doar pe baza unor prevederi legale clare şi concrete”, afirmă liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

Korodi menţionează că, de exemplu, o administraţie publică locală care ţinteşte demararea unor investiţii de utilitate publică „nu poate expropria în mod abuziv o proprietate privată referindu-se doar la regenerarea urbană, adăugând că dacă legea adoptată intră în vigoare, poate prezenta „probleme grave” în cazul în care aceste exproprieri nu sunt justificate temeinic.

„Avem încredere că CCR va dezbate acest subiect de urgenţă, va decide în favoarea sesizării noastre şi vom avea, astfel, posibilitatea de a corecta în Parlament această lege. Dreptul la proprietate privată nu poate fi periclitat de expresii interpretabile”, conchide Korodi Attila.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor precizează că modificarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea din cauză de utilitate publică a fost adoptată ca urmare a unei colaborări PSD – PNL, iar sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de UDMR a fost semnată şi de legiuitori ai USR. AGERPRES