Casa Albă a anunţat joi un plan cuprinzător de reorganizare a administraţiei federale americane, ce prevede, între altele, reformarea programului de cupoane alimentare şi fuzionarea departamentelor Educaţiei şi Muncii, pentru a aduce laolaltă educaţia şi formarea profesională, transmite Xinhua.
Reforma îşi propune să îmbunătăţească şi să raţionalizeze administraţia federală, dar nu va fi o soluţie aplicabilă universal, a precizat Casa Albă, într-un comunicat.
În prezent, americanii care caută un loc de muncă trebuie să navigheze printre peste 40 de programe pentru forţa de muncă, distribuite în 15 agenţii federale, menţionează sursa citată.
Planul Casei Albe propune ca programul de distribuire de cupoane alimentare, cunoscut oficial ca SNAP, să fie mutat de la Departamentul Agriculturii la Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane.
Alte propuneri-cheie vizează fuzionarea serviciilor de siguranţă alimentară într-o singură agenţie, Consiliul de asistenţă Publică, şi a resurselor de asistenţă economică într-un nou Birou de Creştere Economică în cadrul Departamentului Comerţului.
O altă propunere care va provoca cu siguranţă controverse este cea de privatizare a Serviciului poştal american.
Pe lângă fuzionarea birourilor pentru energii regenerabile, nucleară şi fosile din Departamentul Energiei într-un singur Birou al Inovaţiei în energie, Casa Albă mai propune crearea, în paralel, a unui Birou pentru resurse energetice şi strategie economică, care să furnizeze ”soluţii care să sprijine dominaţia SUA în ce priveşte accesul la resurse şi infrastructură energetice”.
”Afacerile se modifică permanent. Administraţia nu o face, iar unul din lucrurile pe care le obţii când angajezi un om de afaceri să devină preşedinte este că aduci această atitudine din sectorul privat”, a explicat directorul Biroului pentru Management şi Buget al Casei Albe, Mick Mulvaney.
”Acest efort, împreună cu recentele ordine executive privind sindicatele, sunt cele mai importante piese de până acum ale planului nostru de a asana mlaştina. Administraţia federală este umflată, opacă, birocratică şi ineficientă”, a mai spus Mulvaney.
Planul a fost deja decretat ca ”mort din faşă” de Patty Murray, senator democrat membru al Comisiei pentru Educaţie, Muncă şi Pensii, care a susţinut că propunerile ”inutile de reorganizare sunt menite doar să arunce pe piaţă un nou subiect de discuţie”.
”Democraţii şi republicani din Congres au respins propunerile preşedintelui Trump de a tăia drastic investiţiile în educaţie, sănătate şi angajaţi. El ar trebui să se aştepte la acelaşi rezultat în această cea mai recentă tentativă de a face ca administraţia să funcţioneze mai prost pentru oamenii pe care îi serveşte”, a afirmat senatorul.
Potrivit analiştilor, planul va avea o soartă dificilă în Congres, unde orice reorganizare se confruntă cu opoziţie din partea comisiilor, care pot pierde din influenţă dacă jurisdicţiile lor se modifică.
Trump a semnat anul trecut un ordin executiv prin care a însărcinat Biroul pentru Management şi Buget să lucreze la planul de reformare a administraţiei, argumentând că, în structura actuală, administraţia federală nu corespunde necesităţilor americanilor în secolul al XXI-lea. AGERPRES