MAI a distribuit alimente şi alte produse în zonele afectate de inundaţii

Ministerul Afacerilor Interne a distribuit, sâmbătă, în zonele afectate de fenomenele meteorologice alimente şi alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potenţial inundabil.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, alimentele şi produsele de strictă necesitate au fost distribuite în judeţele Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ.

În judeţul Bacău au fost trimise apă, conserve de carne şi saci de dormit. În Oituz – 2.000 litri de apă potabilă, Slănic Moldova – 4.800 litri de apă potabilă, Moineşti – 4.800 litri de apă potabilă şi 200 saci de dormit, Poduri – 2.000 litri de apă şi 500 de conserve de carne, Comăneşti – 50 saci de dormit.

În judeţul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi împărţiţi populaţiei 2.600 de litri de apă potabilă. În localitatea Dobârlău din Covasna autorităţile centrale au trimis 260 de pături, 500 litri de apă potabilă, 1170 conserve de carne, 130 de paturi, 130 de saltele şi 260 cerceafuri.

În Neamţ, au fost trimise produse în trei localităţi. În comuna Trifeşti 400 de litri de apă potabilă, 300 conserve de carne şi 300 conserve din pate de ficat. În satele Buşmei şi Stejaru – 1500 conserve de carne, 300 conserve din pate de ficat şi 150 saci de dormit.

„Produsele puse la dispoziţia populaţiei fac parte din stocul rezervelor de stat şi sunt alocate ca ajutor umanitar, la solicitarea autorităţilor locale, în urma evaluărilor preliminare efectuate în teren, în zonele afectate de inundaţii”, se arată în comunicatul MAI.

Sâmbătă s-au manifestat efecte ale inundaţiilor în 84 de localităţi din 17 judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea).

Traficul rutier este afectat pe 10 drumuri naţionale, 9 drumuri judeţene şi 3 tronsoane de cale ferată.

De asemenea, comunicatul aminteşte că aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile şi un sat din Căneşti, judeţul Buzău sunt izolate rutier după surparea terasamentului unui drum comunal. „Pentru restabilirea accesului rutier în zonă se lucrează cu utilaje grele, iar activitatea va continua şi pe timpul nopţii, dacă situaţia o impune. În aceeaşi zonă, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat şi apa nu mai poate trece către bazinele de decantare. Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti”, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, se precizează că la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea s-a analizat posibilitatea prealertării pentru evacuare a locuitorilor din Domneşti Sat, Ciorani şi Călimăneşti, având în vedere că exista posibilitatea ca digul de pe râul Trotuş, de la Acumularea Călimăneşti să fie depăşit.

„În urma inspecţiilor efectuate şi a analizei de risc, a rezultat că nu se impune prealertarea populaţiei întrucât situaţia este stabilă şi digul rezistă. Au fost evacuate ori s-au autoevacuat 587 de persoane, care sunt cazate în locaţii care aparţin autorităţilor publice locale ori la rude sau prieteni”, afirmă sursa citată.

În ceea ce priveşte cele peste 400 de persoane evacuate preventiv în localitatea Fărcaşa, judeţul Neamţ, MAI menţionează că au rămas evacuate doar 20 de persoane, restul întorcându-se la locuinţele lor.

„Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate. De asemenea, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, intervenţiile din teren sunt supravegheate de prefecţii judeţelor afectate, de inspectorul general al IGSU şi de secretarul de stat Raed Arafat”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES