În domeniul scoliozelor cu debut în perioada pre-școlară, la nivel internațional, principala preocupare este legată de importanța diagnosticului precoce. Există scolioze congenitale, prezente la naștere, scolioze idiopatice infantile, care debutează în perioada 1-3 ani și scolioze idiopatice juvenile, care apar în perioada 3-6 ani. Scoliozele cu debut precoce au un potențial evolutiv foarte mare, de aceea ele trebuie tratate la timp.
Modificările produse la coloana vertebrală, în special în zona toracală, care se extind și la nivel cervical și lombar, duc la apariția unor complicații grave în perioada școlară și în adolescență, cu efecte grave.
În acest context, prin Programul Național de Screening al Scoliozei la Copii s-a format un sistem de medici, care să ajute la realizarea procesului complex de screening, în toată țara.
În cazul copiilor aflați în procesul de creștere, cele mai grave afecțiuni întâlnite în ortopedia pediatrică sunt cele din sfera traumatologiei și afecțiunile genetice.
La ora actuală, testul de diagnostic prin ecografie de șold este esențial de realizat în cazul fiecărui copil, pentru a depista eventuale luxații, displazii de dezvoltare ale șoldului sau alte afecțiuni grave, aspecte pe care părinții și familiile trebuie să le aibă în vedere.