„Veniţi cu propuneri, sugestii şi aveţi promisiunea mea că, în cazul în care acestea vor fi eficiente, le vom pune neapărat în aplicare”, a spus prim-ministrul Pavel Filip în cadrul discuției cu antreprenorii din Criuleni, transmite MOLDPRES.
Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, premierul a confirmat deschiderea Guvernului pentru un dialog constructiv cu agenții economici, pentru a găsi, în comun, soluții pentru problemele pe care le întâmpină aceștia. „Businessul contribuie direct la dezvoltarea ţării. Totul se bazează pe dumneavoastră: profiturile, respectiv acumulările la buget, care ne permit să soluționăm problemele în educaţie, sănătate şi alte domenii sociale”, a precizat prim-ministrul.
În cadrul dialogului, au fost trecute în revistă măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri: reforma actelor permisive, reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea procedurilor de raportare şi a celor de obținere a permiselor de muncă, precum şi modernizarea Codului Muncii.
Urmare a acestor acțiuni, în 2017 a fost obținută o creștere economică de 4,5%, iar salariul mediu pe economie s-a majorat, în acest an, până la 6000 de lei. Totodată, în Zonele Economice Libere s-au investit 115 milioane de dolari, iar numărul angajaților a crescut cu 65 la sută. În total, anul trecut, au fost create aproximativ 60 mii de locuri de muncă.
Cu toate acestea, mai rămân încă multe rezerve și Guvernul își dorește să aibă în mediul de afaceri un partener credibil și eficient, a spus premierul. Antreprenorii au apreciat măsurile luate de Guvern, dar s-au referit și la problemele care îi împiedică să-și dezvolte afacerile. Printre acestea – transportarea ilicită a călătorilor, costurile mari pentru irigarea terenurilor agricole, tergiversarea proceselor de judecată, precum și unele cazuri de presiune din partea inspectorilor fiscali.
Totodată, întreprinzătorii au venit cu propriile viziuni pentru facilitarea activității lor. S-a propus între altele modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei taxe unice pe valoare adăugată şi aprobarea modificărilor care ar permite dezvoltarea zonelor de agrement aferente bazinelor acvatice.
Prim-ministrul a spus că sugestiile mediului de afaceri vor fi evaluate minuțios în cadrul ministerelor de profil, inclusiv pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și vor fi luate în considerare la elaborarea politicilor pentru dezvoltarea businessului.