Romanul „Pacientul englez”, publicat în 1992 de canadianul Michael Ondaatje, a fost declarat duminică seara câştigătorul Golden Man Booker Prize, distincţia acordată celei mai apreciate dintre cărţile care au câştigat premiul Man Booker în ultima jumătate de secol.
Romanul canadianului Michael Ondaatje, „Pacientul englez” a primit Golden Man Booker Prize, distincţia care a fost gândită pentru a marca aniversarea a 50 de ani de existenţă a premiului literar britanic.
Toate cărţile care au câştigat până acum Man Booker, distincţia anuală decernată celui mai bun roman publicat în limba engleză, au fost considerate nominalizate la această distincţie aniversară acordată duminică la Royal Festival Hall din Londra.
Cinci juraţi au ales cea mai bună carte dintre premianţii fiecărui deceniu. Robert McCrum a ales „In a Free State” de V. S. Naipaul pentru anii ’70, Lemn Sissay a ales „Moon Tiger” de Penelope Lively pentru anii ’80, Kamila Shamsie a ales romanul lui Michael Ondaatje dintre laureaţii anilor ’90, Simon Mayo a propus „Wolf Hall” de Hilary Mantel dintre cărţile premiate în primul deceniu de după 2000, iar Hollie McNish a propus „Lincoln in the Bardo” de George Saunders dintre volumele recente.
Timp de o lună, volumele selectate au fost supuse unui vot al publicului. „Sunt onorat şi foarte surprins să primesc acest premiu pentru <Pacientul englez>, la fel cum am fost surprins să mă regăsesc alături de nominalizaţii remarcabili” a spus Ondaatje într-o declaraţie făcută publică de editorul său. „Pare o carte scrisă tare demult!”, a spus scriitorul.
„Pacientul englez” a câştigat premiul Man Booker în 1992 şi a fost adaptat pentru marele ecran de Anthony Minghella în 1996, filmul primind nouă premii Oscar.