Breaking News

PNL a sesizat CCR în legătură cu înfiinţarea Comisiei de anchetă a SPP

PNL a sesizat marţi Curtea Constituţională a României în legătură cu hotărârea Parlamentului de a înfiinţa Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

„Constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide este neconstituţională şi nelegală prin raportare la prevederile art. 1, 64 şi 119 din Constituţie şi ale art. 3 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază”, se arată în sesizarea depusă la CCR.

Liberalii susţin că există deja o comisie a Parlamentului care controlează activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază şi că nu există niciun motiv clar pentru a înfiinţa o nouă comisie care să aibă acelaşi scop.

„Conform prevederilor art. 3 ale Legii nr. 191/1998 ,,Activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”. Aşadar, în conformitate cu legea, Parlamentul are o Comisie care controlează activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază. Nu exista nicio raţiune pentru care Parlamentul ar constitui o alta comisie specială care să desfăşoare activitatea unei comisii permanente a Parlamentului care are exact aceeaşi menire. Mai mult, s-ar crea o slăbire a rolului pe care îl au comisiile permanente ale Parlamentului în sensul că, neavându-se încredere în activitatea lor, Parlamentul îşi creează două rânduri de comisii care să desfăşoare aceeaşi activitate – o comisie permanentă şi o comisie specială de anchetă”, se mai arată în solicitarea de neconstituţionalitate depusă de parlamentarii PNL marţi.

Parlamentarii PNL adaugă că înfiinţarea comisiei de anchetă constituie separaţia puterilor în stat şi că încalcă prevederile Constituţiei.

„Date fiind raporturile constituţionale dintre Parlamentul României şi Serviciul de Protecţie şi Pază, instituirea unui control ierarhic prin intermediul acestei comisii de anchetă aduce atingere şi principiului separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care regimul Serviciului de protecţie şi Pază este cel al unei structuri autonome, parte a puterii executive, încălcându-se ar.1 alin. (4) din Constituţia României”, arată o prevedere a cererii.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, pe 4 iulie, un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Comisia comună de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a liderilor formaţiunilor.