Comisia juridică din Senat a dat marţi raport favorabil unei propuneri legislative potrivit căreia faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.
Iniţiatorii, 100 de deputaţi social-democraţi, propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale.
Astfel, iniţiatorii propun introducerea unui nou articol care să aibă următorul cuprins: „Faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor”.
Proiectul urmează să intre în dezbatere în plenul de marţi al Senatului, în calitate de Cameră decizională.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de for decizional.
„Apreciem că ar trebui corelată modificarea articolului 25, în sensul instituirii termenului de prescripţie de trei ani, cu dispoziţiile art.11 alin.1 din Legea 176, care prevede că activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor, precum şi cea de evaluare a conflictului de interese şi incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor, cât şi în decursul a trei ani de la încetarea acestora. Şi credem că este cazul unei corelări cu propunerea legislativă supusă atenţiei dumneavoastră”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ. AGERPRES