Invalidarea alegerilor locale va fi supusă unei expertize legislative

Invalidarea alegerilor locale va fi supusă unei expertize legislative. Inițiativa aparţine vicepreședintelui Parlamentului Valeriu Ghilețchi care a înregistrat un proiect de hotărâre în acest sens în Parlament, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Ghileţchi, situaţia privind invalidarea alegerilor locale este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special, la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul electoral și aplicării corecte a acestor reglementări în practică.

“Decizia de invalidare a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de către Parlamentul European pe data de 5 iulie 2018”, a spus Ghileţchi.

În context, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din Comisia Electorală Centrală, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.