PE COJI DE NUCI LA TELEVIZOR

Stai și te crucești de ceea ce-ți este dat să vezi că se întâmplă în jurul tău. Nu mai este important să știi să-ți faci cruce. Nimeni nu-ți mai controlează poziția degetelor. Nici sensul în care faci mișcarea circulată, fără a uita să îngâni: ”În numele Tatălui / a Fiului, / a Sfântului Duh / Amin!” Nici nu trebuie să te obosești prea mult. Nici nu trebuie să-ți schimbi poziția, atâta timp cât totul se învârte în jurul tău. Întâmplările devin provocatoare, atunci când se încearcă să creeze reacții de a te antrena și pe tine, de a lua parte și tu la tot ceea ce se întâmplă în timp real, dezvoltându-se principul interactivității. Este ca și cum ai fii invitat într-o emisiune de dezbatere, pe un anumit subiect care de odată este abandonat atâta timp cât în timpul transmisiunii în direct, moderatorul schimbă subiectele anunțate, forțat fiind de faptul că  realitatea îi schimbă brusc agenda zilei, cu alte subiecte de real interes, îngrămădite în conceptul de breaking news.

Atunci, fie că te pricepi, fie că nu, ești invitat să comentezi, să-ți dai și tu cu părerea, despre un viol, despre o abominabilă crimă, despre un gest emoționant de a ajuta un copil bolnav de cancer sau despre viiturile care au înecat pur și simplu România! Subiectele neașteptate, chiar dacă te pot prinde pe picior greșit, cu lecția nefăcută, ele fac parte din viață, din acea categorie de întâmplări la care se pricepe toată lumea. În astfel de condiții, trebui să spui ceea ce știi despre vinovații din umbră ai dezlănțuirilor violente de ape, care nu pot fi alții decât rușii lui Putin, căci alții nu ar avea interes să înece o țară, mai ales că aceasta, față de Marea Rusia, este un fel de țânțar sâcâitor, cu aerele croitorașului viteaz, alimentate de marea sa ispravă, aceea  de a ucide șapte dintr-o lovitură, evident de muște aflate pe o felie de pâine unsă cu dulceață!

Mai mult, moderatorii, de regulă nu admit să-i contrazici, să le schimbi desfășurătorul, să-i faci să înțeleagă că altul este adevărul, altele sunt motivele, că ceea ce vor ei să audă de fapt vor să audă cei care le finanţează postul de televiziune. Într-o astfel de deșteptare ești pus în fața unui moderator trezit din somnul cel de veci, vulcanic, vulgar, dezlănțuit, chiar dacă un astfel de comportament nu stă deloc bine unei femei transformate automat, instantaneu, într-o penibilă cață cu sânii revărsați mai ceva decât ”apele excitate până la ejaculare de ruși”. Un astfel de personaj penibil, comic și în același timp tragic poate fi întâlnit la Realitatea TV, în persona nominală a doamnei Denisa Rifai, realizatoarea emisiunii Talk News, de luni până joi, de la 19.00 la 21.00 la Realitatea TV. Am dat această informație nu pentru a-i crește audiența stimabilei, ci pur și simplu pentru a-l feri pe cetățeanul pașnic de întâlnirile intempestive și contondente cu sinistrul personaj. Fără nici o scuză, fără acoperire, pot să spun că Denisa Rifai poate dezvolta instantaneu un reacție precoce misogină, având, trebuie să recunosc, și acea comprehensiune, care te face să crezi, după numai câteva secunde petrecute în preajma ei, că doar așa este femeia, față de care nu poți să dezvolți decât strigătura: ”Lasă-mă-n durerea mea și du-te învârtindu-te de muiere rea, proastă și greu de ținut minte!” Evident că, o astfel de reacție nu ezită să se folosească și de invective, pentru care este necesară corecția cuvenită, prin cererea scuzelor de rigoare. Dar, aceasta este reacția vie. Aceasta este reacția involuntară, ce nu se mai lasă filtrată de nici o convenție, de nici o regulă. Reacția care redă pe viu cum reacționează o minte sănătoasă, greu de prostit, greu de înregimentat. Ce reacție ai putea să ai când îl vezi în completare, sub formă de bonus, pe Cosmin Gușe, încercând să amplifice prostia Denisei, prin tot felul de explicații și demonstrații impardonabile? Evident că, tot de înjurătură, după care, tot evident că, vor urma scuzele de rigoare.

Și, nu ar trebui să ne focusăm doar pe sigla Realității TV. Toate televiziunile de știri de pe la noi au această intoleranță la bun simț, au acest gen de moderatori care măresc audiența la desene animate sau pur și simplu reușesc să ne elibereze de televizor. Putem admite că ”cercetătorii britanici” sigur au analizat beneficiul pe care moderatorii români (de la televiziunile de știri) îl aduc sănătății psihice a poporului român, tocmai prin această fugă, prin această alungare din fața micilor ecrane, în timpul emisiunilor în care pseudoprofesorilor de dezbateri vor să-și facă apologia deșteptăciunii lor, chiar dacă formatul emisiunilor lor nu face altceva decât să umilească invitații, să-i țină pe coji de nuci, pe tot parcursul emisiunii. ”Lasă-mă-n durerea mea și du-te învârtindu-te de muiere rea, proastă și greu de ținut minte!” Evident, cu scuzele de rigoare!

ADI CRISTI