Partidul Naţional Liberal este alături de preşedintele Klaus Iohannis în susţinerea adoptării unor modificări la cele trei Legi ale Justiţiei, care să fie conforme standardelor la nivel european, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul formaţiunii, Ludovic Orban.
El a amintit că atât şeful statului, cât şi PNL au solicitat sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru ca această instituţie să îşi exprime punctul de vedere.
„Din păcate, nici majoritatea parlamentară şi nici CCR nu au acceptat să aştepte până iau o decizie, ca punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia să fie emis (…). Susţinem demersul preşedintelui, solicitarea de reluare în dezbatere a Legilor Justiţiei şi vom susţine amendamente în sprijinul punctului de vedere exprimat de Comisia de la Veneţia, care în cea mai mare parte coincide cu punctele de vedere exprimate de noi pe parcursul dezbaterilor în cadrul Parlamentului şi în cadrul sesizărilor pe care le-am depus la CCR”, a susţinut Orban.
În ceea ce priveşte promulgarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, arată liderul PNL, preşedintele a fost clar că nu a vrut să o promulge, doar că era obligat de Constituţie.
„Ca atare, faptul că preşedintele respectă Constituţia, chiar dacă nu este de acord cu conţinutul legii, lucru pe care de altfel l-a exprimat în repetate rânduri, nu poate să fie considerat un motiv de critică pentru preşedinte, pentru că preşedintele a făcut-o în virtutea atribuţiilor sale constituţionale. Cu siguranţă, bătălia pe Legile Justiţiei va continua şi suntem alături de preşedintele Klaus Iohannis în susţinerea adoptării unor modificări la cele trei legi, care să fie conforme standardelor la nivel european în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor şi libertăţilor, în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, în ceea ce priveşte buna funcţionare a puterii judecătoreşti”, a afirmat preşedintele PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a fost nevoit să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a Legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.
„Este clar că Legile Justiţiei trebuie revizuite şi îmbunătăţite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE şi din acest statut derivă şi o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei, funcţionarea integrată a Justiţiei din România în spaţiul european de Justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru – ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene”, a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni..
Şeful statului a anunţat totodată că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor: „Referitor la a doua dintre aceste legi, Legea 303/2004, acum modificată, privind statutul procurorilor şi judecătorilor, recent reexaminată de către Parlament, voi sesiza Curtea Constituţională cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia”, a arătat preşedintele. AGERPRES