Premierul Australiei îi cere papei Francisc să-l concedieze pe arhiepiscopul condamnat pentru muşamalizarea abuzurilor sexuale

Prim-ministrul Australiei Malcolm Turnbull a declarat joi că papa Francisc ar trebui să-l concedieze pe arhiepiscopul australian condamnat pentru muşamalizarea abuzurilor sexuale asupra copiilor, potrivit Reuters.

Arhiepiscopul Philip Wilson, în vârstă de 67 de ani, a devenit în luna mai cel mai înalt oficial catolic din lume condamnat pentru că nu a dezvăluit poliţiştilor abuzurile săvârşite de un alt prelat.

Wilson a primit o pedeapsă de un an de închisoare la începutul acestei luni. S-a retras din funcţia de arhiepiscop de Adelaide, în sudul Australiei, dar nu a demisionat, spunând că va face acest gest doar dacă va pierde procesul în apel.

Turnbull, care i-a cerut anterior lui Wilson să demisioneze, şi-a intensificat criticile la adresa rămânerii în funcţie a arhiepiscopului.

”Ar fi trebuit să demisioneze şi este timpul ca papa să-l concedieze”, le-a spus Turnbull reporterilor în Sydney.

”Cred că a venit momentul ca autoritatea supremă a bisericii să acţioneze şi să-l concedieze”, a adăugat premierul.

Reprezentanţii arhidiocezei din Adelaide nu au fost disponibili imediat pentru a comenta afirmaţiile.

Avocaţii lui Wilson, care i-au susţinut nevinovăţia de-a lungul procesului, au argumentat că arhiepiscopul nu avea la cunoştinţă faptul că preotul James Fletcher comisese abuzuri sexuale împotriva copiilor în anii ’70. Potrivit mărturiilor din instanţă, două dintre victime, una dintre acestea era un băiat de altar, i-au spus lui Wilson despre abuzuri în 1976.

Fletcher a fost condamnat în 2004 pentru nouă capete de acuzare referitoare la abuzuri sexuale împotriva minorilor şi a decedat în închisoare în 2006, după un accident vascular.

Wilson a fost eliberat pe cauţiune în timp ce autorităţile îl evaluează pentru posibilitatea executării pedepsei în arest la domiciliu şi nu în închisoare.

Arhiepiscopul, care a fost diagnosticat la începutul acestui an cu debut de Alzheimer, are un nou termen în instanţă în august, în care se va decide dacă va fi încarcerat sau i se va permite să rămână în arest la domiciliu.

Acuzaţii referitoare la muşamalizarea unor cazuri de abuzuri sexuale împotriva copiilor continuă să zdruncine Biserica Catolică la mulţi ani după ce clericii acuzaţi de abuzuri sexuale au început să fie judecaţi în tribunale.

În Chile, toţi cei 34 de episcopi şi-au înaintat demisiile în luna mai în urma mai multor acuzaţii de muşamalizare a abuzurilor sexuale. AGERPRES