Cum se măsoară corect TENSIUNEA arterială

Măsurarea presiunii arteriale la ambele brațe ar putea ajuta la depistarea unor boli de inimă ascunse.
Atunci când există o diferenţă mare între valorile citite la cele două braţe, persoanele respective, chiar dacă aparent sunt sănătoase, prezintă un risc cu 38% mai mare de a suferi un atac de inimă, atac vascular cerebral sauu o altă problemă cardiovasculară potenţial fatală, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, SUA, şi publicat în American Journal of Medicine.

Tensiunea ridicată măreşte mult riscul atacului de cord şi al atacului vascular cerebral, poate afecta rinichii şi ochii, iar tot mai multe studii o asociază şi cu un risc crescut de instalare a demenţei. Însă pericolul nu este întotdeuana evident de la început.

Cercetătorii au măsurat tensiunea a aproape 3.400 de bărbaţi şi femei aparent sănătoşi, cu vârsta de peste 40 de ani.
Micile diferenţe – de aproximativ 5 puncte – între valorile citite la braţul stâng şi la cel drept sunt normale, spun ei.
Dar, la 10% dintre pacienţi, s-a observat o diferenţă de 10 puncte sau mai mult între valorile tensiunii sistolice citite la cele 2 braţe. Aceste persoane, au constatat cercetătorii în urma unor analize mai aprofundate, aveau şanse cu 38% mai mari de a suferi un atac de cord (inclusiv unul fatal), atac vascular cerebral sau o problemă înrudită , în următorii 13 ani.

Se crede că, dacă există o diferenţă mare între valorile corespunzând celor 2 braţe, atunci arterele care irigă braţul unde a fost citită valoarea cea mai mare sunt, probabil, parţial astupate de depuneri de grăsimi. Acest lucru indică faptul că şi arterele inimii şi ale creierului sunt pe cale de fi blocate de asemenea depuneri, ceea ce măreşte considerabil riscul producerii unor evenimente cardiovasculare grave, poate chiar fatale!

Sursa – doctorulzilei.ro