Durere de umăr? Află care ar putea fi cauzele

Există multe motive diferite pentru care putem resimți dureri de umăr, inclusiv lovituri, infecții etc.

Articulația umărului ne permite să rotim brațul în toate direcțiile. Afectarea contactului dintre capetele articulare duce la probleme de mișcare a umărului.

În general, durerea de umăr trece de la sine şi este dată de o mişcare greşită a umărului, de postura greşită, mai ales în somn, sau de căratul unor greutăţi.

Dacă durerea persistă, atunci vorbim de o problemă medicală concretă.

Umărul este alcătuit din trei oase: oasele superioare ale bratului (humerus), lama umărului (scapula) și clavicula (clavicula). Capul osului din partea superioară a brațului se potrivește în lama umărului. Acest soclu se numește glenoid. O combinație de mușchi și tendoane menține oasele fixate.

Iată care sunt articulațiile importante ale articulației umărului
● articulația sternoclaviculară
● articulația acromioclaviculară
● articulația glenohumerală.

Există anumiți factori de risc care măresc probabilitatea durerii la umăr. Aceștia sunt:
● mișcările repetitive ale umărului – mai ales în locuri de muncă specifice, cum e în liniile de producție de haine, lucrătorii în construcții, sudori, lucrători în secțiile de prelucrarea alimentelor, pictori și decoratori, cei care lucrează la calculator etc.);
● expunerea la vibrații de la unelte;
● activități sportive.

Iară câteva cauzel ale durerii de umăr:

Osteoartrita

O cauză obișnuită a durerii la umăr este osteoartrita, o boală degenerativă articulară care provoacă ruperea cartilajului în articulațiile umărului. Atunci când stratul de cartilaj – care are rolul de a amortiza articulațiile și de a proteja suprafața oaselor – este deteriorat sau uzat, oasele umărului intră în contact direct unul cu celălalt și apar leziuni. Durerea apare mai ales la efectuarea anumitor mișcări.

Factorii care conduc la dezvoltarea și progresul osteoartritei includ îmbătrânirea, obezitatea, leziunile articulare și istoricul familial de artrită.

Tratamentul pentru această boală depinde în mare măsură de fiecare persoană. Unii își pot gestiona simptomele prin exerciții fizice, terapie fizică și medicamente. Alții, cu toate acestea, pot necesita o îngrijire mai drastică sub forma unei intervenții chirurgicale. Tratamentul chirurgical poate varia de la curățarea țesutului deteriorat la înlocuirea articulației.

Artrita reumatoidă

În artrita reumatoidă, mucoasa articulației (sinoviu) devine inflamată. Inflamația provoacă eliberarea de substanțe chimice care îngroșă sinoviul și afectează cartilajul și osul articulației afectate. Această inflamație a sinoviului cauzează dureri și umflături.

Boli ale manșonului rotativ

Manșonul rotativ este pe partea superioară a umărului și conține 4 mușchi ce sprijină articulațiaindromul de impingere a umărului.

Sindromul de impingere presupune împingerel tendoanelor din manșonul rotativ și / sau bursa din umăr în spațiul subacromial. Impingerea repetată conduce la iritarea și inflamația structurilor iritate și inflamate în timp ce trec prin spațiul subacromial cauzând durere și rigiditatea umărului. Durerea apare mai ales noaptea pe partea afectată. De asemenea, durerea se intensifică la mișcările rotative ample.

Tendinita manșonului rotativ este inflamația tendonului rotativ al manșonului și a țesuturilor moi din jurul lor. Este o cauză obișnuită a durerii la umăr la sportivii și muncitorii a căror profesie implică aruncări și mișcări repetitive deasupra capului.

Bursita

Bursele sunt săculeți mici, umpluți cu lichid, care se găsesc în articulații pe tot corpul, inclusiv pe umăr. Ele acționează ca perne de amortizare între oase și țesuturile moi care acoperă și ajută la reducerea frecării dintre mușchii și os. Uneori, mișcările repetitive sau forțate ale umărului duc la inflamarea și umflarea burselor între manșonul rotaiv și o parte a lamei umărului cunoscută sub numele de acromion. Rezultatul este o afecțiune cunoscută sub numele de bursită subacromială. Multe activități de zi cu zi, cum ar fi pieptănatul părului, pot deveni dificile.

Tendinitele

Un tendon este un cordon care leaga musculatura de oase. Majoritatea tendinitelor sunt rezultatul inflamației tendonului. În general, tendinita este de două tipuri: acută (dată de mișcări excesive ale umărului, cum ar fi activități sportive) sau cronică (bolile degenerative, cum ar fi artrita sau uzura repetitivă din cauza vârstei, pot duce la tendinită cronică).

Rupturi de tendon

Despicarea și ruperea tendoanelor poate rezulta din accidentări sau din modificări degenerative ale tendoanelor din cauza vârstei înaintate, suprasolicitării și uzurii pe termen lung. Aceste rupturi pot fi parțiale sau pot separa complet tendonul de atașamentul său la os.

Instabilitatea umărului sau umărul dislocat

Instabilitatea umărului sau mișcarea umărului anormal în articulație apare atunci când capul osului superior al brațului este forțat să iasă din mufa umărului. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei leziuni bruște sau a uzurii. Aceste leziuni pot fi parțiale, cu mișcarea bratului superior doar parțial din soclu. Aceasta se numește subluxație. O dislocare completă înseamnă că mingea se află complet în afara articulației.

Simptomele pot varia de la o senzație de alunecare sau „prindere” în umăr, cu furnicăuri, slăbiciune, amorţeală, oboseala umerilor, senzație de apăsare, blocare. Dacă umărul este dislocat (în cazul în care bila a ieșit din soclu), simptomele pot include dureri severe, brațul fiind vizibil în afara poziției, pasme musculare – contractul muscular dureros, capacitate de mișcare limitată.

Umăr înghețat

Oamenii cu umăr înghețat descriu o rigiditate severă și incapacitate de a-și mișca umărul așa cum ar proceda în mod normal, cu diferite niveluri de durere la umăr. Cunoscută sub numele de capsulită adezivă, umărul îngheșat apare atunci când țesutul conjunctiv care acoperă articulația umărului devine îngroșat și inflamat. Efectele apar în trei etape. De-a lungul timpului, se poate observa o scădere a capacității de mișcare a umărului și apoi dintr-o dată se intensifică. De obicei durează aproximativ 18 luni pentru ca un umăr înghețat să se amelioreze complet.

Claviculă fracturată

Fracturile claviculei apare, de obicei, după traumatisme, ca în cazul căderii pe umăr sau cu brațul întins. O claviculă fracturată este foarte dureroasă și face dificilă mișcarea sau ridicarea brațului.

Infarct

Durerea stângă a brațului sau durerea de umăr poate fi un simptom al unui atac de cord iminent – umărul poate începe să doară ca urmare a durerii ce radiază din piept. Dacă apar și alte simptome ce includ senzația de strângere sau presiune în zona toracică, transpirații și greață, trebuie solicitată asistență medicală imediată.

Iată o serie de sfaturi pentru ameliorarea durerii de umăr:
● Schimbă poziția de somn. Încercați să dormiți pe spate sau pe cealaltă parte – nu pe burtă.
● Alege o pernă potrivită, care să nu fie nici prea joasă, nici prea înaltă.
● Nu dormi cu brațul sub pernă sau cu cotul peste cap; acest lucru afectează tendoanele și poate duce la slăbiciunea brațului.
● Evită mișcările repetitive sau truamatismele, pe cât posibil.
● Efectuează mișcări de întindere a musculaturii de câteva ori pe zi.

Sursa: www.postamedicala.ro