În trecut, uleiul de pește putea fi consumat numai prin ingerarea directă a cărnii de pește, dar datorită progresului tehnologic de astăzi, suplimentele cu ulei de pește sunt, de asemenea, disponibile.
Uleiul de pește provine, de obicei, din pești grași, cum ar fi heringul, tonul, hamsiile și macroul. Cu toate acestea, uneori este produs din ficatul altor pești, cum este cazul uleiului din ficat de cod.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași Omega-3 din pește oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva unui număr de boli, dar dacă nu consumați 1-2 porții de pește pe săptămână, suplimentele de ulei de pește te pot ajuta să îți asiguri necesarul de Omega-3.
Aproximativ 30% din uleiul de pește este alcătuit din Omega-3, în timp ce restul de 70% este alcătuit din alte grăsimi. De asemenea, uleiul de pește neprelucrat conține unele vitamine A și D.
Principalele Omega-3 din uleiurile de pește este format din acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), în timp ce Omega-3 din sursele de plante este în principal acidul alfa-linolenic (ALA).
O linguriță (4 g) de ulei de pește din sardine, de exemplu, conține aproximativ:
● 40,6 calorii
● 4,5 g grăsime
● 0 mg sodiu
● 0 g fibre
● 0 g zahăr
● 0 g proteine
● 14,9 UI vitamina D
● 1,084 mg acizi grași Omega-3
● 90,6 mg acizi grași Omega-6
Informațiile nutriționale variază în funcție de produs și de sursa de pește. Verificați etichetele suplimentului pentru detalii specifice.
Multe dintre problemele de sănătate pot fi cauzate de un dezechilibru între Omega-3 și Omega-6.
Cum să luăm suplimentele de ulei de pește?
Cea mai bună modalitate de a obține un echilibru bun între Omega-3 și Omega-6 este consumul de ulei de pește ca somonul. Tipurile de pește care sunt cel mai frecvent utilizate în suplimentele de ulei de pește sunt somonul, ficatul de cod, macroul, sardinele și heringul. În prezent, nu există o recomandare standard stabilită privind necesarul de Omega-3 zilnic, dar datele variază de la o doză de ulei de pește de 500 – 1000 mg zilnic.
Pentru a menține sănătatea inimii, a creierului, a pielii, a părului, a corpului și multe altele, poți lua în considerare suplimentele de ulei de pește sau consumă de 2 ori pe săptămână pește.
Iată ce beneficii are uleiul de pește pentru sănătate:
Uleiul de pește protejează inima
Omega-3 face ca vasele de sânge să fie mai elastice, ceea ce înseamnă că sângele circulă mai ușor. Creșterea consumului de ulei de pește reduce riscul de accident vascular cerebral și boli coronariene. Se recomandă consumul de pește, în special de pește uleios, de cel puțin două ori pe săptămână, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii includ creșterea nivelului de colesterol bun (HDL-colesterol), reducerea trigliceridelor cu aproximativ 15-30%, reducerea tensiunii arteriale, poate împiedica formarea plăcilor care se formează în artere și poate reduce aritmiile.
Uleiul de pește – benefic pentru piele și păr
Uleiul de pește este o sursă de grăsimi esențiale ce îmbunătățește sănătatea și frumusețea pielii în mai multe moduri. Uleiul de pește hrănește pielea cu grăsimi și contribuie la totalul de vitamine solubile care ajută pielea să-și mențină o textură netedă și elastică. Există, de asemenea, dovezi că uleiul de pește previne ridurile și previne procesul de îmbătrânire. Acizii grași din uleiul de pește sunt benefici împotriva mătreții, a părului subțire, eczemelor, psoriazisului. Suplimentele de ulei de pește pot chiar să reducă inflamația indusă de soare și să asigure reducerea arsurilor solare.
Uleiul de pește poate ajuta la reducerea riscului de obezitate
Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. La nivel global, aproximativ 39% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt obezi. Obezitatea poate crește semnificativ riscul altor afecțiuni, inclusiv bolile cardiace, diabetul de tip 2 și cancerul. Suplimentarea cu ulei de pește, în combinație cu dieta sau stilul de viață activ te poate ajuta să ajungi la greutatea dorită.
O vedere mai bună cu suplimente de ulei de pește
Suplimentele de ulei de pește pot ajuta la îmbunătățirea vederii și prevenirea riscului de boli oculare. Omega-3 și alți nutrienți din uleiul de pește pot menține sănătatea celulelor de la nivelul ochilor și previn degradarea lor.
Uleiul de pește previne inflamația
Inflamația este modul în care sistemul imunitar combate infecția și tratarea leziunilor corporale. Cu toate acestea, inflamația poate apărea uneori la un nivel scăzut pe perioade lungi de timp. Aceasta se numește inflamație cronică. Poate agrava anumite boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul, depresia și bolile cardiace. Uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la tratarea bolilor care implică inflamație cronică. De exemplu, uleiul de pește poate reduce anumite elemente care declanșează inflamația și poate reduce semnificativ durerea, rigiditatea și nevoia de medicamente la persoanele cu poliartrită reumatoidă, o boală în care inflamația duce la articulații dureroase.
Uleiul de pește și sănătatea oaselor
Odată cu înaintarea în vârstă, oasele pot începe să piardă din mineralele esențiale, crescând riscul de osteoporoză și osteoartrită. Calciul și vitamina D sunt cunoscute a fi foarte importante pentru sănătatea osoasă, dar unele studii sugerează și că acizii grași Omega-3 pot fi, de asemenea, benefici. Persoanele cu un aport mai mare de omega-3 pot avea o densitate minerală osoasă mai bună.
Omega-3 pentru depresie si probleme mentale
Studiile au arătat că uleiul de pește și suplimentarea cu omega-3 pot ameliora simptomele depresiei. Creierul nostru este format din aproape 60% grăsimi, iar o mare parte din această grăsime este acizii grași Omega-3. Prin urmare, omega-3 sunt esențiali pentru funcția normală a creierului.
Posibile riscuri
Utilizarea uleiurilor de pește, a uleiurilor din ficat de pește și a suplimentelor de omega 3 poate reprezenta un risc pentru unii oameni. Suplimentele cu omega 3 pot afecta coagularea sângelui și pot interfera cu medicamentele pentru tulburări de coagulare sangvină. Ele pot provoca uneori efecte secundare, în mod obișnuit probleme gastro-intestinale minore, cum ar fi eructații (râgâieli), indigestie sau diaree.
Dozare
Recomandările de dozare EPA și DHA variază în funcție de vârstă și sănătate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic de 0,2-0,5 g de EPA combinat și DHA. Alegeți un supliment de ulei de pește care oferă cel puțin 0,3 – 0,5 g (300-500 mg) EPA și DHA pe porție. Nu utilizați un supliment de ulei de pește care are un miros rancid sau este depășit.