Agenţia Proprietăţii Publice a expus la privatizare bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde de lei

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunţat organizarea, cu începere de la 27 iulie, a unei noi runde de privatizare a proprietăţii publice de stat. În vânzare vor fi scoase întreprinderile Air Moldova, Tutun-CTC, Fabrica de sticlă, Barza Albă și altele. Prețul estimativ de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1 miliard 574 milioane de lei, informează MOLDPRES.

La licitaţiile „cu strigare”, desfășurate la Bursa de Valori a Moldovei în zilele de 3-7 septembrie, va fi pusă în vânzare societatea cu capital majoritar de stat Barza Albă, întreprinderea Tutun CTC, care au fost scoase în repetate rânduri la privatizare însă nu au fost solicitate de investitori. De asemenea, vor fi licitate 11 pachete de acțiuni din entitățile de întreținere a drumurilor. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare a acestor societăți sau pachete de acțiuni, depășește 983 milioane de lei.

Cele mai mari întreprinderi care vor fi expuse la concurs comercial sunt Fabrica de Sticlă din Chișinău, Combinatul poligrafic din capitală, hotelul Zarea, care au fost ofertate și în anii precedenți dar fără succes. Va fi scoasă la concurs comercial și Compania Aeriană Air Moldova, care ”se expune pentru prima dată, reieșind din necesitatea atragerii capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii, atragerii pasagerilor de tranzit”, potrivit APP. Prețul inițial de expunere al bunurilor la concurs comercial este de 526 milioane de lei.

Repetat vor fi expuse la concursul investițional cinematografele Prut din orașul Fălești și Patria din orașul Leova. Pentru privatizarea cinematografelor condiția de bază este transformarea lor în centre de cultură și agrement.

La 5 septembrie se va desfășura licitația „cu strigare” pentru privatizarea a 16 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și un obiect nefinalizat (termenul limită de depunere a cererilor – 4 septembrie, ora 16:00). Prețul total de expunere al bunurilor la licitația „cu strigare” este de 63.4 milioane de lei.

Pe parcursul anului 2017 au fost desfășurate trei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat supuse privatizării în cadrul cărora au fost puse în vânzare 73 bunuri (majoritatea lor repetat), inclusiv: 25 pachete de acțiuni la licitații prin intermediul Bursei de Valori, 16 bunuri la concurs comercial, 29 bunuri la licitație cu strigare, trei bunuri la concurs investițional. Ca urmare, au fost privatizate16 bunuri. Veniturile din privatizare achitate în bugetul de stat în anul trecut constituie peste 166 milioane de lei, potrivit Agenției Proprietății Publice.

Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prevedea obținerea a 220 milioane de lei din vânzarea și privatizarea patrimoniului public pentru finanțarea deficitului bugetar.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2018, printre principalele surse de finanțare a deficitului bugetului de stat se numără și mijloace din vânzarea pachetelor de acțiuni în sumă de 390,0 milioane de lei.