Durerea de șold poate afecta persoanele de toate vârstele

Ai dureri de șold care nu îți dau pace? Care ar putea fi cauzele?

Durerea de șold poate fi cauzată de probleme ale musculaturii, oaselor, ligamentelor, tendoanelor sau țesuturilor moi care înconjoară articulația șoldului.

Adesea, durerea de șold este localizată în una dintre cele trei regiuni anatomice: regiunea anterioară, regiunea posterioară sau regiunea laterală.

Durerea de șold poate afecta persoanele de toate vârstele. Un consult medical și un examen fizic sunt esențiale pentru a diagnostica corect cauza durerii de șold.

ANATOMIA ȘOLDULUI

Șoldul este o articulație formată din bilă și soclu care te ajută să îți muți picioarele în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos și urcatul sau coborâtul scărilor. În general, este o articulație cu rezistență mare. Bila articulației, care se află în partea superioară a osului din regiunea de sus (femurul), se numește cap femural, iar soclul creat de cavitatea pelvisului se numește acetabul. Articulația este acoperită de un țesut dur, fibros numit capsulă, care ajută la menținerea oaselor împreună. Capsula este căptușită de un ţesut care produce un fluid (lichid sinovial) ce hrănește cartilajul și lubrifiază articulația.

Durerea de șold poate fi resimțită în fesă, în regiunea inferioară a spatelui, în coapsă sau se poate duce până spre genunchi. Uneori, durerea poate fi mai intensă la urcatul sau coborâtul scărilor, la statul în picioare, în șezut, la mers, în timpul unor activități sportive.

Durerea cauzată de o problemă în articulația șoldului poate fi resimțită și în zona abdominală, în partea din față a piciorului și în genunchi.

Iată care sunt principalele cauze ale durerii de șold:

Slăbiciunea mușchiului gluteal

Există trei mușchi principali gluteali, gluteus maximus, gluteus medius și gluteus minimus. Ca grup muscular, aceştia „mișcă” regiunea coapsei în spate și ajută la mutarea piciorului în lateral și la întoarcerea piciorului spre interior. Durerea la nivelul șoldului poate fi dată de slăbirea musculaturii șoldului și coapsei, care afectează mersul și flexibilitatea șoldului, cauzând și o poziție mai în față a capului femurului în soclu. De obicei, această problemă se tratează prin terapie fizică.

Postura greșită a corpului

Postura greșită poate da multe bătăi de cap dacă nu se intervine la timp. O postură greșită poate duce la dureri intense de șold. Mulți dintre noi avem tendința de a cocoșa spatele, ceea ce duce și la poziția greșită a șoldurilor. Când stăm, mergem sau dormim într-o poziție nepotrivită, putem prea multă presiune pe mușchii și alte țesuturi moi care susțin șoldurile. Acest lucru duce și la slăbirea musculaturii șoldurilor și a oaselor.

Tendinita sau bursita

Tendoanele din jurul șoldului conectează mușchii de articulație. Anumite mișcări sau activități sportive pot duce la inflamarea tendoanelor. Tendinita provoacă sensibilitate și durere și este cauzată de anumite mișcări repetitive. Bursita este o afecțiune dureroasă de la nivelul unor mici săculeți cu lichid care amortizează șocurile din oase, tendoane și mușchi în articulația șoldului. Când apare bursita la nivelul șoldului, apar simptome ca rigiditate și presiune la atingere sau apăsare.

Artrita

Osteoartrita este cea mai frecventă cauză a durerii cronice de șold, mai ales la la femei. Acest tip de artrită este atunci când articulația șoldului se uzează odată cu vârsta. Durerea dată de osteoartrită se resimte mai mult în partea din față a coapsei. Alte tipuri de artrită care pot provoca dureri de șold sunt poliartrita reumatoidă (o boală cronică progresivă care provoacă inflamația articulației), artrita psoriazică (o afecțiune inflamatorie articulară care afectează persoanele cu psoriazis) sau artrita septică (cauzată de bacteriile care pătrund în organism prin fluxul sangvin dintr-o altă zonă a corpului).

Citește și care este diferența dintre artrită și artroză.

Hernii

Durerea de șold este uneori cauzată de hernie femurală și inghinală, cunoscute ca hernii sportive. O hernie sportivă este o afectare a țesutului moale în zona inferioară a abdomenului sau a zonei abdominale. Durerea de șold poate fi dată și de hernia de disc, în cazul căreia durerea iradiază din spate spre șold și picior, dar în acest caz vorbim de alte cauze.

Fractura de șold și alte traumatisme

Fracturile de șold sunt mai frecvente la vârstnici. Dacă o persoană are osteoporoză, are și un risc mai mare de a dezvolta fracturi de șold din cauza diminuării densității osoase. Un traumatism la nivelul șoldului poate cauza durere intensă și e nevoie de investigații imagistice pentru a depista astfel de probleme.

Compresia unor nervi

Compresia unui nerv poate pune presiune asupra unui nerv din țesuturile înconjurătoare, cum ar fi oasele, mușchii, cartilajul sau tendoanele. Presiunea întrerupe funcțiile nervului care face să apară ulterior durere, furnicături, slăbiciune sau amorțeală. Sciatica este un tip de durere care radiază de-a lungul căii nervului sciatic, care se ramifică din partea inferioară a spatelui, prin șolduri și fese și prin fiecare picior. Alte cauze ale afectării nervilor includ hernia de disc și sacroiliita.

 

Ce e de făcut atunci când avem dureri de șold?

Dacă durerea și disconfortul din zona șoldului persistă, se pot folosi suplimente pentru întărirea articulațiilor, care pot crește mobilitatea articulațiilor, pot reduce inflamația, pot repara cartilajele, diminuează rigiditatea și stimulează fluidul de lubrifiere din articulație.

Dacă durerile minore pot doi tratate la domiciliu, în cazul în care acestea persistă sau apar brusc, e nevoie de consult medical. Tratamentul durerii de șold implică tratamentul cauzei principale. În general se prescriu medicamente analgezice și anti-inflamatoare și se recomandă repausul. Se va evita îndoirea repetată a șoldului și presiunea directă asupra lui, dormitul pe partea afectată, limitarea mișcărilor care intensifică durerea și odihna. Se pot aplica comprese reci pe zona dureroasă.

Citește și despre luxația protezei de șold.

Când ne prezentăm la medic?

E necesară prezentare la medic pentru un consult mai ales în aceste situații:
● Durerea persistă de o săptămâna, în ciuda repausului și a tratamentului administrat acasă.
● Apar febra sau erupțiile cutanate odată cu durerea de șold.
● Durerea de șold este bruscă și intensă.
● Durerea este prezezntă și în alte articulații.

Tratamentul durerii de șold depinde de diagnostic. De exemplu, pentru artrita reumatoidă, tratamentul include medicamente anti-inflamatorii și modificatoare ale bolii, cum ar fi metotrexatul și sulfasalazina. Uneori sunt indicate dispozitive ortotice, iar alte boli necesită tratament chirurgical (cum e cazul fracturilor). Când osteoartrita devine atât de severă încât durerea este intensă sau articulația șoldului devine deformată, poate fi luată în considerare o înlocuire totală a șoldului. Pe de altă parte, dacă vorbim de infecții, vor fi necesare antibiotice.