Numărul cazurilor de boli diareice acute este în scădere

Aproape 290 de persoane din municipiul Chişinău, dintre care 177 de copii, au ajuns săptămâna trecută în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămânală de astăzi a serviciilor Primăriei capitalei, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de boli diareice acute este în ușoară scădere față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat peste 300 de cazuri. „În total, au fost spitalizate 166 de persoane. Printre copiii care frecventează grădiniţele, s-au înregistrat 41 de cazuri sporadice de boli diareice acute”, a afirmat Olaru.

Solicitat de agenție, șeful Secției boli diareice acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Bîrcă, a specificat că, în perioada estivală, bolile diareice acute sunt provocate de bacterii și viruși, care se găsesc în apă, alimente și mediul ambiant.

„Bolile diareice acute sunt înregistrate mai frecvent în perioada mai–octombrie, iar temperaturile crescute a aerului determină multiplicarea și răspândirea intensă a microbilor. Un șir de factori contribuie la răspândirea maladiilor date. Este vorba de igiena mâinilor, este necesar să spălăm mâinile cu săpun, inclusiv înainte de prepararea bucatelor. Un factor important este procurarea alimentelor din locurile autorizate, nu din stradă sau alte locuri neautorizate. Un factor decisiv este ca produsele alimentare să nu aibă termenul de valabilitate expirat. La fel, produsele alimentare trebuie pregătite termic un timp suficient și păstrate la rece. Un risc reprezintă și consumul apei potabile din locuri nesigure, cum ar fi fântânile sau izvoarele neamenajate. Un pericol prezintă și scăldatul în bazinele acvatice ce nu corespund cerințelor sanitaro-igienice”, a spus Ion Bîrcă.

Sursa citată a subliniat că, deși în primele șase luni ale anului curent, numărul cazurilor de boli diareice acute s-a micșorat față de aceeași perioadă a anului trecut, totuși, se atestă o creștere a îmbolnăvirilor cauzate de dizenterie. De asemenea, au fost înregistrate izbucniri de toxiinfecții alimentare.

Semnele clinice ale diareii sunt: febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuţii de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulţi şi starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariţiei semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie, care va prescrie tratamentul corespunzător în baza investigațiilor clinice și de laborator.