Cambodgia: Premierul Hun Sen dă asigurări că alegerile legislative au fost ”libere, oneste şi corecte”

Premierul cambodgian Hun Sen a dat asigurări marţi că alegerile legislative au fost ”libere, oneste şi corecte”, după criticile Washingtonului şi ale Uniunii Europene referitoare la controversatul scrutin, din cauza absenţei principalei forţe a opoziţiei, relatează AFP.

Formaţiunea politică a premierului, Partidul Poporului Cambodgian (PPC), susţine că ”a câştigat toate mandatele ” din parlament (125), consacrând statutul Cambodgiei de ţară cu partid unic, după alegerile care au avut loc duminică şi de la care a fost exclus principalul partid de opoziţie. Rezultatele definitive vor fi publicate oficial pe 15 august.

Hun Sen, aflat la putere de 33 de ani, a înlăturat orice semn de întrebare referitor la legitimitatea scrutinului exprimându-se marţi pe Facebook. ”Cambodgia a decis soarta ţării cu alegeri libere, oneste şi corecte”, a scris el, mulţumindu-le alegătorilor pentru că au votat pentru partidul său. Cetăţenii au votat, în opinia sa, ”fără presiuni sau obligaţii”.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului l-au acuzat pe Hun Sen – care în trecut le-a promis ”infernul” opozanţilor săi, invitându-i ”să-şi pregătească singuri sicriele” în caz de contestare – că a eliminat orice opoziţie şi a înăbuşit libertatea presei.

Reprezentanţi ai opoziţiei au făcut apel la boicotarea scrutinului. Potrivit autorităţilor, rata participării la vot a fost în jur de 82 %, cifră cu mult mai mare decât cea de la precedentele alegeri din 2013 (69 %), la care partidul de opoziţie CNRP a obţinut peste 44 % din voturi. CNRP a fost dizolvat în noiembrie 2017.AGERPRE