Sanatate
Cancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate
Peste trei milioane de cazuri noi de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate în fiecare an la nivel global. La acestea se adaugă 150.000 de cazuri de melanom. Unul din fiecare trei cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer. Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică în ciuda acestor date îngrijorătoare, depistat precoce, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare. Problema este că accesul populației la servicii de diagnostic și tratament este inegal repartizat, depinzând de o seamă de factori sociali și economici.
Pornind de la aceste informații, platforma medicală germană derma.plus a dat publicității o nouă ediție a Indexului cancerului de piele – un studiu amplu asupra factorilor geografici, dar și socioeconomici care determină și influențează incidența cancerului de piele și rata de mortalitate datorată acestui tip de cancer la nivel global. Studiul compilează date din 62 de țări, pe care le analizează din două aspecte. Primul set de date vizează repartiția cazurilor de cancer de piele din punct de vedere geografic, în vreme ce a doua analiză ia în calcul factorii economici și sociali care influențează rata de mortalitate, precum accesul la tratament, veniturile individuale și cheltuielile medii ale sistemelor de sănătate cu fiecare caz în parte.
România se situează dincolo de jumătatea clasamentului, pe poziția 37 (din 62) în ceea ce privește riscul de contractare a cancerului de piele – calculat în funcție de indicele mediu UV, culoarea pielii locuitorilor și incidența medie a acestui tip de cancer comparativ cu alte țări. Cu toate acestea, peste 1.100 de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate anual la noi în țară. În același timp, România pierde puncte la capitolul diagnostic și tratament. În graficul socioeconomic, care corelează rata mortalității cu cheltuielile per capita ale sistemului de sănătate și procentul din produsul intern brut alocat sănătății, România se situează pe poziția 42 din 62 de state.
Cât de relevante sunt însă aceste date pentru situația din România? Prof. dr. Olga Simionescu, șefa Clinicii Dermatologie 1 din cadrul spitalului Colentina, a explicat pentru SanatateaTV.ro „Rezultatele acestui studiu internaționale trebuie cântărite cu mare atenție. Vorbim despre estimări, nu despre raportări corecte. Nu există date privind incidența reală a melanomului în România, nu o putem calcula corect. Asta deoarece nu există un registru național al pacienților cu melanom. Există doar incidențe estimate de Globocan. Se fac estimări prin programe computerizate, însă corect ar fi ca fiecare biopsie să fie raportată. În acest moment, la noi, se raportează doar cazurile oncologice – deci stadiile III și IV, deși legislația spune că, teoretic, orice cancer ar trebui să fie luat în evidența medicului oncolog. Însă foarte multe leziuni nu se declară. Și nu există o centralizare a lor. Situația României și a Europei de Est este grevată de mari lacune informaționale, pentru că incidența nu este raportată corect”, a adăugat aceasta.
În ceea ce privește incidența cancerului de piele și gradul de informare al medicilor și al populației referitor la această patologie, prof. dr. Olga Simionescu consideră că ultimii ani au fost marcați de progrese semnificative: „În prezent, medicii sunt mult mai atenți la acest diagnostic. Eforturile de depistare precoce s-au extins și la medicii de familie. Pacienții sunt și ei mult mai bine informați, este o schimbare majoră. Până acum nimeni nu voia să umble la alunițe. Se spunea: «Nu umbla la alunițe, că o dai în cancer». Asta era teoria. Din acest motiv, în prezent, depistăm cancerul de piele în faze mai precoce. Înainte depistam cancerul în faze foarte avansate”. Un alt lucru bun, în opinia Olgăi Simionescu, este că, în România, în ultimele luni, s-au aprobat tratamente inovatoare cu anticorpi monoclonali pentru melanomul metastatic, care salvează, la rândul lor, vieți.
Cancerul de piele este în prezent cel mai diagnosticat tip de cancer la nivel global. Organizația Mondială a Sănătătii a făcut apel în repetate rânduri pentru intensificarea eforturilor de prevenire, informare, screening și diagnostic precoce al acestui tip de cancer. În România, campaniile de informare și prevenire din ultimii ani au schimbat în bine opinia publică și gradul de informare al cetățenilor referitor la această patologie. Cu toate acestea, conform specialiștilor, este necesar să avem un registru național al cancerului de piele și un registru național al melanomului, pentru a avea date reale privind incidența acestui tip de cancer în rândul populației.
Monica Georgescu