Basarabia

Fiecare a doua persoană plecată peste hotare este în vârstă de până la 39 de ani, conform Biroului Național de Statistică

Aproximativ 32,7 la sută din cele 283 mii de persoane declarate ca fiind plecate peste hotare de către membrii familiilor aflate în țară erau în vârstă de 20-29 de ani, iar alte 27,2 procente – în vârstă de 30-39 de ani, arată datele Recensământului Populației și al Locuințelor, realizat în 2014, făcute publice la sfârșitul acestei săptămâni de Biroul Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

BNS notează că aceste date nu reflectă persoanele plecate peste hotare cu întreaga familie care nu au fost cuprinse la recensământ.

Aproximativ 79 la sută din persoanele plecate peste hotare sunt din sate. Statisticienii apreciază că față de anul 2004 se constată o creștere a ponderii persoanelor sub vârsta aptă de muncă și peste vârsta aptă de muncă aflate peste hotare, ceea ce confirmă tendința reîntregirii familiilor migranților.

Datele statistice mai arată că în 24 de raioane ale Republicii Moldova proporția persoanelor plecate peste hotare în totalul populației raionului depășește 10 la sută. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în raioanele Cimişlia și Basarabeasca – 15,9 și 15,1 la sută, iar cea mai mică este în municipiile Chișinău și Bălți cu 4,7 și, respectiv, 4,4 la sută.

Cel puțin 81,4 la sută din moldovenii aflați peste hotare au părăsit țara pentru a munci, aproximativ 5 la sută au plecat la studii, iar 12,2 la sută din motive familiale. Fiecare a patra persoană care a plecat la muncă peste hotare nu a fost acasă de 1-4 ani, iar 11,8 la sută – de cinci ani și peste. Datele BNS mai denotă că cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Federația Rusă se află, de regulă, în această țară mai puțin de un an.

Statisticile oficiale confirmă un raport al Biroului Migrație și Azil care menționa că, în anul 2016, cea mai mare pondere printre cei care au plecat din țară a avut-o populația de până la 40 ani (64 la sută), numărul acestora înregistrând o majorare cu 21 la sută comparativ cu anul 2015. Numărul estimativ al cetățenilor moldoveni care se află peste hotare, conform datelor misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova, se ridică la peste 800 de mii.

Potrivit unui studiu al Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia despre comunitatea moldovenilor, la începutul anului 2017 în această țară se aflau 135 661 moldoveni, cu o medie de vârstă de 35 de ani. Ministerul italian explică tendința de scădere, începând cu 2006, când atinsese maximul de 142 de mii, a noilor intrări în Italia a cetățenilor moldoveni prin „numărul tot mai mare de moldoveni care au dobândit cetățenia italiană în ultimii ani” sau s-au căsătorit, fie cu un italian sau italiancă, sau persoane de alte naționalități. Potrivit aceluiași raport al Biroului Migrație și Azil, cei mai mulți moldoveni, aproximativ 478 mii lucrau în 2015 în Federația Rusă, în alte țări aflându-se de la câteva sute până la cel mult două mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Related Articles

Back to top button