Breaking News

Terapia Reiki

Reiki este o artă japoneză de vindecare care funcționează sub premisa că suntem ființe energetice și uneori energia noastră este blocată din cauza unei boli sau a unei traume.

Iată tot ce trebuie să ştim despre această terapie vindecătoare.

Ce este terapia Reiki?

Terapia Reiki este un tratament ne-invaziv ce se efectuează prin poziționarea mâinilor pe corp sau deasupra corpului, de către un specialist. Nu necesită dezbrăcarea și nu este nevoie de echipamente speciale sau de medicamente.

Este o formă de terapie alternativă denumită în mod obișnuit vindecare a energiei. A apărut în Japonia la sfârșitul anilor 1800 și specialiștii în domeniu o descriu ca pe un transfer de energie universală de la palmele practicantului către organismul pacientului.

Cuvântul „Reiki” înseamnă „energie misterioasă, miraculoasă” și provine din cuvintele japoneze „rei” (univers) și „ki” (energia vieții). Reiki este un tip de vindecare a energiei. Conform acestor practicanți, energia corpului poate stagna în acele zone în care au existat răni fizice sau, eventual, răni emoționale. În timp, aceste blocaje de energie pot provoca boli.

Medicina energetică își propune să regleze fluxul de energie și să înlăture aceste blocaje într-un mod similar cu acupunctura sau acupressura.

Forma actuală a terapiei Reiki a fost dezvoltată pentru prima dată în 1922 de un Buddhist japonez numit Mikao Usui, care a predat unui grup de peste 2000 de oameni metoda Reiki în timpul vieții sale. Tehnica s-a răspândit în S.U.A. prin Hawaii în anii 1940, apoi în Europa în anii 1980.

Reiki acţionează asupra corpului, minții și sufletului.

Ce beneficii are terapia Reiki?

Oamenii apelează la tehnica Reiki pentru relaxare, reducerea stresului şi ameliorarea unor simptome, în eforturile de îmbunătăţire a sănătăţii generale şi a stării de bine.

Iată ce beneficii poate avea terapia Reiki:
● induce o stare de liniște și relaxare profundă
● poate dizolva blocajul energetic și tensiunea din corp
● ajută la detoxifierea organismului
● conferă bunăstare emoțională
● ajută energia vitală a organismului
● stimulează sistemul imunitar
● poate ameliora durerea

Terapia Reiki nu este indicată pentru o anumită boală. Poate să acționeze asupra întregului corp, inclusiv pentru minte și suflet.

Terapia este indicată uneori pentru ameliorarea unor simptome în afecțiuni precum cancerul, infertilitatea, afecțiunile digestive, boala Parkinson, afecțiunile psihologice și psihiatrice. Conform specialiștilor în domeniu, efectele vindecătoare sunt mediate prin canalizarea energiei universale cunoscute sub numele de ki. În India, acest lucru este cunoscut sub numele de „prana”. Experții Reiki subliniază că, deși această energie nu este măsurabilă prin tehnicile științifice moderne, ea poate fi simțită. Reiki se presupune că ajută la relaxare, contribuie la procesul natural de vindecare al organismului și dezvoltă bunăstarea emoțională, mentală și spirituală.

Terapia Reiki este indicată și pentru persoanele car enu suferă de nicio boală, pentru că ajută la menținerea stării generale de bine. Reiki este o formă excelentă de medicină preventivă. În ciuda beneficiilor, terapia Reiki nu înlocuiește tehnicile tradiționale de tratamente, ci completează toate celelalte tipuri de tratamente medicale și terapeutice. Tratamentul Reiki nu ar trebui să fie folosit ca înlocuitor pentru consultațiile medicale de specialitate sau terapiile medicamentoase prescrise de medic. Terapia Reiki poate crește eficacitatea altor tipuri de tratamente.

Ce presupune terapia Reiki?

Specialistul în terapia Reiki plasează palmele pe anumite zone specifice ale corpului, sau chiar deasupra corpului, în timp ce pacientul stă întins sau pe un scaun. Aceste zone specifice pot fi zone ale capului, trunchiului, brațelor etc. În timp ce acesta își ține mâinile ușor pe corp sau deasupra corpului pacientului, are loc transferul de energie. Energia nu provine de la specialist, ci dintr-o sursă universală. Pe durata ședinței, sunt folosite mai multe tipuri de poziționare a mâinilor. Nu există masaj, presiune sau apăsare în această terapie.

Sunt mai multe tipuri de efectuare a transferului de energie. Unii practicanți Reiki vor folosi cristale și chakre pentru vindecarea energiilor. Sesiunile pot dura între 15 – 90 de minute. Numărul sesiunilor de terapie poate varia, în funcție de starea pacientului și de dorințele acestuia.

Pacientul poate experimenta energia ca senzații cum ar fi căldură, furnicături sau pulsații în zona în care specialistul plasează mâinile. Uneori, senzațiile se simt ca fiind în mișcare prin corp; unii oameni nu percep senzații deloc. Cei mai mulți oameni se simt foarte relaxați și liniștiți, iar mulți adorm în timpul tratamentului.

Nu există efecte secundare negative cunoscute pentru terapia Reiki.

Efectele resimțite diferă de la fiecare pacient la altul. Unii pacienșți resimt prea puțin energia, în timp ce alții intră într-o stare de meditație profundă sau de somn. Cea mai obișnuită experiență este o eliberare aproape imediată a stresului și un sentiment de relaxare profundă.

Camera în care are loc terapia este una liniștită, iluminată parțial, pentru a favoriza starea de liniște și relaxare. Uneori se poate auzi muzică pe fundal, în funcție de dorințele pacientului.

Terapia Reiki nu este una de diagnostic. Unii terapeuți pot oferi indicații cum ar fi sugestii alimentare sau de somn, dar nu oferă un diagnostic. Reiki nu are contraindicații; este considerată o practică absolut sigură și fără efecte adverse cunoscute. Sesiunile Reiki sunt naturale și holistice; nu există manipulare fizică, masaj, nu sunt folosite echipamente medicale sau terapii medicamentoase.

Eficiența terapiei Reiki nu poate fi măsurată prin tehnicile moderne. Studiile în acest sens sunt contradictorii, tocmai din acest motiv. Este improtant de reșinut însă faptul că terapia nu are efecte adverse și nici nu este invazivă.

Terapia Reiki trebuie folosită pentru a completa alte metode de tratament, nu îlocuiește tratamentul obișnuit medical și nici consiltațiile medicale de specialitate, dar poate veni ca o soluție suplimentară pentru ameliorarea unor simptome și pentru a facilita relaxarea și starea de bine.

Sursa: www.postamedicala.ro