NOAPTEA DECONSPIRAȚILOR

Românii s-au întors acasă. Spre surprinderea lor nu au mai găsit aceeaşi casă, pe care au lăsat-o în momentul în care au decis să-și încerce norocul în afară țării. Au mers să câștige mai mult decât reușea țara lor să le ofere, în acel moment. Această motivație a ținut ani de zile ca argument, ca motivație. Dacă ar fi să fim sinceri cu noi înșine atunci vom vedea că un medic, de exemplu, câștigă astăzi în România poate mai mult decât reuşeşte să câștige în altă țară europeană în care a ajuns, fugărit de lipsa de bani și de apreciere profesională. Când spun ”câștigă” mă refer în primul rând la banii care-i mai rămân de cheltuială, după ce își achită toate dările către stat și  către gospodăria pe care este nevoit să o întrețină, indiferent de locul în care se așează să trăiască. Și, totuși, contrar declarațiilor, nu am văzut până acum acea reîntoarcere masivă acasă a celor care au plecat de ani buni de zile după câștiguri mai mari. Totul se oprește la… deocamdată mai așteptăm. ”Deocamdată să vedem ce se întâmplă cu Dragnea. Nu putem ”să dăm cioara din mână pe vrabia de pe gard”. Nu avem destule garanții care să ne facă să revenim acasă, chiar dacă ne-am dori foarte mult acest lucru. Dar, copii noștri au început să învețe la școlile din țara în care am ajuns. Cred că ei merită un altfel de viitor, într-o țară așezată, stabilă, în care valrile democrației autentice funcționează, conferindu-ți ție ca individ securitate, liniște, stabilitate”.

Plecând de la această constatare reală, pretinsul miting din 10 august al diasporei s-a transformat într-o mizerabilă provocare a agresivilor bucureşteni altoiți cu forțele masive de aceiași factură și comandă din Sibiu și Cluj Napoca. Mitingul a eșuat într-unul electoral, chiar dacă cele câteva televiziuni iohanniste încercau să manipuleze ordinar telespectatorul, încercând să arate cât de violent este jandarmul care primește bucăți de borduri în cap, aruncate de nevinovații îngeri protestatari. Mai mult, în momentul în care televiziunile care se respectă (și mai ales își respectă deontologia profesiei de jurnalist) au relatat bestialitatea folosită de pretinșii agresați de gazul lacrimogen în a trânti la pământ doi jandarmi aflați în dispozitivul de apărare (nu de luptă, domnule Klaus Werner Iohannis, soldat neinstruit, care nu distingeți între o misiune de apărare și una de huligăneală datorată galeriilor bătucite de jandarmi pe stadioanele lumii). Jandarmii respectivi se află internați la spital în situație foarte gravă.

Mai apar post-factum câțiva comentatori  de regulă dinspre USR, vinovatul moral a acestor evadări în violență extremă, care chipurile și-au făcut treabă cu strânsul de semnături în proiectul lor de suflet ”fără penali” printre reprezentanții diasporei. Și uite așa, pe când încercau ei să-i descopere pe aceștia, s-au trezit pe nepusă masă cu jeturi de gaz lacrimogen prin aerul de respirat, pe când în Piața Victoria totul era vis, liniște profundă și armonia mult căutată între popoarele lumii. Liderul URS, numitul Dan Barna, nici nu credea că ceea ce se întâmplă poate fi și adevărat, doar că tocat cu câteva întrebări (cum doar vânăta mai suportă acest proces tehnologic) a fost nevoit să declare că liniștea era prin mijlocul spațiului indicat, atâta timp cât în primele rânduri lângă jandarmii patriei era un grup de violenți care nu ezitau să arunce cu pietre în capul jandarmilor, să rupă gardurile și să vorbească în Numele Tatăului, indiferent ce fel de scăfârlie nimereau, de bărbat sau de femeie.

Pentru acest atac cei care vor fi identificați cu nume și prenume, cu ce este tata și ce este mama, sunt pasibili de ani grei de pușcărie, așa cum merită din plin acest tip de comportament antisocial. Lângă ei ar trebui așezați și cei care au instigat și instigă în continuare la violență, căci este infracțiune nu numai făptuirea, cât și instigarea la a comite acte antisociale. Astfel lista s-ar putea mării cu Klaus Werner Iohannis, Ludovic Orban, Eugen Tomac, Rareș Bogdan, Dacian Cioloș, cei care de fapt au încercat să deturneze mitingul în direcția intereselor lor electorale. Slăbiciunile politicienilor din trecut, de regulă puse în valoare prin demisii spectaculoase (vezi cazul lui Victor Ponta) au creat o așteptare falsă în societate pe care nu o poți condiționa cu forțe din exterior. Vrea Liviu Dragnea să demisioneze, este problema lui. Nu mai este problema pe care Klaus Iohannis o poate specula prin astfel de aranjamente florale, puse în ferestrele de la Cotroceni, cu mesajul: ”Când vedeți floare albastră, atunci atacați!” Noaptea de 10 august a fost noaptea deconspiraților, dacă pentru aceasta ar mai fi fost nevoie de încă o repetiție generală. Când va fi premiera?

ADI CRISTI