Breaking News
Protestatarii sunt indepartati de sediul guvernului cu tunul cu apa sub presiune, in timpul mitingului de protest al cetatenilor romani rezidenti in strainatate, "Protestul Diasporei", impotriva guvernului si al PSD, vineri 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Apărării: Trebuie constituită de îndată o comisie parlamentară de anchetă a protestelor

Ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”.

„Ieri, şi susţin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urmă votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, duminică pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, pe 10 august a fost un „scenariu incredibil de bine pus la punct” pentru dărâmarea prin violenţă a Guvernului. Fifor face şi o prezentare a şirului protestelor de vinerea trecută care, spune el, ridică mai multe semne de întrebare.

„Qui prodest? Aceasta este prima întrebare care se impune atunci când cauţi să afli adevărul despre o întâmplare sau altă. Cui foloseşte ce s-a întâmplat? Aşa trebuie să înceapă şi orice discuţie despre ziua de 10 august.

Dar să derulăm filmul evenimentelor:

1. Pe 10 august a fost anunţat un protest al românilor din Diaspora. Deşi a fost anunţat că un protest al Diasporei, nimeni – atenţie, nimeni – nu şi-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urma să se termine în violenţe.

2. Despre această evoluţie a lucrurilor au vorbit mai mulţi susţinători ai Opoziţiei politice, dar şi reprezentanţi ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenţionări prin care participanţii la miting erau sfătuiti să nu vină cu copiii în Piată, dar şi de chemări la violenţe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violentă din partea unor grupuri răzlete de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masă de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.

5. A doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanţat pe căi ocolite, a fost pus în mişcare pentru a atacă statul de drept.

6. Tot începând cu 11 august, a fost declansată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presă internatională. S-au folosit diverse declaraţii ale unor reprezentanţi ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritătile din România. În realitate, aceste poziţii nu au fost şi nu sunt unele oficiale. Am vrut să derulez doar principalele secvenţe ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru că este important să înţelegem gravitatea a ceea ce s-a întâmplat vineri, pe 10 august. Şi ne întrebăm din nou, care este miza? Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a guvernului legitim al României? Cui foloseşte destabilizarea ţării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE?”, s-a întrebat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a spus că sunt şi alte întrebări care „solicită răspunsuri imediate” prin comisia de anchetă.

„În context, va reamintesc faptul că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar România şi-a atins toate obiectivele propuse, după o muncă de mai bine de 6 luni a Ministerului Apărării şi a Ministerului de Externe, adică a Guvernului României. România a fost evidenţiată astfel că stat care, prin voinţa Parlamentului şi a Guvernului, îşi îndeplineşte toate obligaţiile şi conditionalitatile asumate în cadrul Alianţei NATO. Mai mult, România a fost evidenţiată din nou că pol de stabilitate şi drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest. Cui foloseşte, în aceste condiţii, proiectarea iresponsabila a unei imagini de ţara instabilă, cuprinsă de haos, cu <flăcări şi sânge> pe străzile Bucureştiului? România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creştere economică şi anul acesta. Pe cine deranjează în aşa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preţ? Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul paşnic al celor din Piaţă Victoria? De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze şi în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru Preşedinţia României? Toate acestea sunt întrebări care solicita răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât şi comunitatea internaţională să ştie adevărul”, a spus Mihai Fifor.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente”.

„Încă din seara protestelor, preşedintele Iohannis a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii operative. Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică”, a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX.

Preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Preşedintele României trebuie să înţeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piaţa Victoriei şi nu există niciun responsabil, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. Şeful statului a adăugat că cei vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiţi, indiferent cine sunt ei.

„România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violenţelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretitindeni. Mulţi oameni veniţi din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduşi cu autocarele, au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul cum PSD guvernează şi legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an şi jumătate. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violenţa şi reprimarea brutală a cetăţenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi şi pedepsiţi, indiferent cine sunt. Soluţia de a dispersa cetăţenii este condamnabilă şi nejustificată. Intervenţia Jandarmeriei a fost disproporţionată. Condamn la fel de ferm acţiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest paşnic”, a afirmat Klaus Iohannis.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” şi la „timorarea autorităţii publice”, precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare şi propagandă mincinoasă promovate de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi adepţii săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, ţara este mai dezbinată decât oricând, intoleranţa este la cote maxime iar violenţele de limbaj, de atitudine şi comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituţiilor statului român. Legea este siluită şi răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor şi contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese şi a guvernului său legitim. Preşedintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială şi de timorare a autorităţii publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a ştiut ori n-a putut să fie preşedintele tututor românilor, moderatorul instituţional arbitrul neutru consacrat de Constituţie. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) uneşte Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis şi-a permis ca preşedinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, anti-PSD şi antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptăţite la excese, atât în mesajele publice cât şi în comportament şi atitudine şi să deturneze şi să confişte, pentru interesele lor obscure, manifestaţiile de stradă”, se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democraţii fac o paralelă între mitingul Diasporei şi demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv. „Şi acum, ca şi atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoţie colectivă puternică şi să aducă oameni revoltaţi în stradă pentru a pune presiune şi pentru a crea o situaţie critică care să forţeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidenţial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales şi reprezentativ pentru votul ţării cu unul artificial, rezultat din combinaţii şi interese obscure, fără nicio legătură cu voinţa ori alegerea românilor”, a mai transmis PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut pe 11 august că declaraţia preşedintelui Iohannis despre Jandarmerie este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor, şeful statului dovedind ”încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piaţa Victoriei. În aceeaşi zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat ”şi mai ales la ordinul cui”.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

MEDIAFAX