Durerea de gât – remedii naturiste pentru ameliorarea disconfortului
Durerea de gât poate fi extrem de deranjantă. Simptomul principal este senzația de disconfort și iritare în gât, mai ales când înghiți.
Care pot fi cauzele și ce remedii naturiste există?
O durere în gât apare ca parte a răspunsului imun al organismului la infecțiile virale sau bacteriene.
Răspunsul imunitar natural duce la inflamarea și umflarea membranelor mucoase din gât. Durerea de gât poate să apară din mai multe motive, fie că vorbim de o răceală, de o afectare a imunității, schimbări de vreme, alergii sezoniere sau răgușeală dată de suprasolicitarea corzilor vocale.
Durerea de gât este rezultatul unui proces inflamator ce produce mai ales dureri la înghițire. Semnele și simptomele variază în funcție de cauză, dar adesea, durerea de gât este însoțită și manifestată prin:
● durere intensă la înghițire și când vorbești
● dificultăți de înghițire
● senzație de zgârietură în gât
● ganglioni umflați la gât sau maxilar
● umflarea amigdalelor
● infecție la nivelul amigdalelor
● răgușeală
CAUZE
Dacă vorbim de o infecție, poate să apară și febră, dureri de cap, dureir în tot corpul, tuse, nas înfundat sau greață. În general durerea de gât se reduce de la sine în câteva zile. Organismele care cauzează o durere în gât pot fi bacteriene, cel mai frecvent streptococ sau de natură virală, de obicei rinovirus. Cu toate acestea, este dificil să se spună diferența dintre cele două tipuri de infecții.
Infecțiile virale vin în general cu simptome de răceală sau gripă, cum ar fi nasul înfundat, strănut, tuse, febră ușoară și oboseală. La adulți, infecțiile virale provoacă 85- 90% dintre durerile de gât. În afară de infecțiile streptococice, o durere în gât poate fi un semn de amigdalită. Desigur, streptococul poate provoca amigdalita, deci poate fi o combinație de probleme care duce la dureri în gât.
Uneori, o durere în gât poate fi rezultatul refluxului gastric sau alergiilor. În cazul refluxului gastric, acidul din stomac se întoarce esofag, ceea ce poate duce la iritația gâtului și la durere. Unele alte simptome de reflux de acid includ gura uscată, dificultate la înghițire, răgușeală, regurgitarea acizilor sau alimentelor, gust amar în gură și arsuri la stomac.
Aerul uscat poate reduce umezeala din gură și gât și lasă o senzație de uscat. Multe substanțe chimice și alte substanțe din mediu irită gâtul, inclusiv fumul de țigară, aerul poluat sau produsele de curățare.
Din fericire, există mai multe remedii naturale care pot oferi ajutor, inclusiv unele care sunt susținute de dovezi științifice.
Mierea
Mierea naturală este un ingredient clasic care a fost folosit de mai mulți ani pentru a trata durerea în gât. Este un agent natural de hidratare și oferă protecție la nivelul gâtului, ameliorând durerea. Poate fi consumată ca atare, în cantități mici, sau în băuturi calde, ca ceaiurile (mierea NU se dizolvă în lichide fierbinți, deoarece duce la eliminarea de substanțe nocive). Alegeți mierea neprelucrată care nu a fost pasteurizată, deoarece are mai mult proprietăți antibacteriene decât miere procesată. Rețineți că mierea este bogată în zaharuri naturale, care pot determina creșterea nivelului zahărului din sânge.
Mierea are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene care pot ajuta la tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi durerile de gât. Poate fi eficientă și când vorbim de cauze bacteriene sau virale. De asemenea, are o capacitate antioxidantă datorită unei game largi de compuși incluzând fenoli, peptide, acizi organici și enzime.
Sarea de mare
Sarea de mare este un alt remediu natural pe care îl puteți folosi pentru a scăpa rapid de durerea de gât. Poate nu este la fel de plăcută ca mierea, dar este foarte eficientă. Sarea de mare ajută la descompunerea mucusului și, de asemenea, ajută la asigurarea de minerale alcaline la nivelul gâtului, pentru ameliorarea inflamației. Se dizolvă în apă călduță și se face gargară 30 secunde, fără a o înghiți.
Ceai din rădăcină de ulm alunecos
Rădăcina de ulm alunecos acționează ca agent de acoperire și ca antiinflamator, calmează și ameliorează rapid repede. Din acest motiv, este indicată pentru cei cu probleme digestive legate de boala inflamatorie intestinală (IBD) sau sindromul intestinului iritabil (IBS). Rădăcina de ulm alunecos ajută corpul să elibereze mucusul și protejează gâtul, astfel încât durerea se reduce. Se recomandă de 2-3 ori pe zi.
Ceai de lemn dulce
Ceaiul de lemn dulce este util pentru ameliorarea durerii de gât. Are efecte de curățare și calmarecare pot ajuta la ameliorarea durerii și inflamației. Sunt indicate ceaiurile naturale, fără adaosuri. De asemenea, aveți grijă ca persoanele cu tensiune arterială crescută să nu folosească rădăcina de lemn dulce, deoarece pot stimula eliberarea de energie excesivă în organism și pot duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că rădăcina de lemn dulce are activități antivirale și antimicrobiene puternice.
Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă este indicat pentru ameliorarea durerilor de multe feluri, inclusiv dureri de gât și inflamație. Consumați câteva cești de ceai de mentă pe zi, în care puteți adăuga și o picătură foarte mică de ulei de mentă, sau puteți fierbe menta proaspătă pentru a prepara ceaiul. Dacă vă preparați ceaiul cu menta proaspătă, utilizați cel puțin 8-10 frunze. Îndepărtați menta și beți pe parcursul zilei.
Ceai de echinaceea
Echinacea a fost utilizată de mulți ani ca un remediu pentru tratarea răceliilor, tusei și multe altele. Planta este deosebit de benefică pentru ameliorarea durerii de gât. Majoritatea constituenților chimici ai acestui plante sunt stimulatori puternici ai sistemului imunitar care pot oferi un efect terapeutic semnificativ. Echinaceea are proprietăți antivirale și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor care duc la dureri în gât.
Apă caldă cu lămâie
Puteți folosi acest remediu natural pentru a trata durerile de gât rapid cu ingredientele pe care le aveți în propria casă. Pregătiți puțină apă fierbinte și adăugați suc de lamaie. Lăsați o felie de lămâie în apă pentru efecte mai intense și apoi beți amestecul. Lămâia este o sursă majoră de antioxidanți și vitamina C, care pot ajuta la reducerea mucusului și a toxinelor din organism și este deosebit de benefică pentru sistemul imunitar.
Este important să vă mențineți hidratat. Dacă durerea de gât persistă, nu se ameliorează sau chiar se intensifică, adresați-vă medicului.
Mulți medici spun că nu există prea multe lucruri pe care să le putem face pentru a preveni inflamațiile gâtului cauzate de infecțiile bacteriene sau virale. Pentru a preveni complicațiile, e importantă însă o nutriție adecvată, bine echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale integrale, grăsimi de bună calitate (ulei de măsline, avocado etc.) și proteine slabe, ce vor stimula sistemul imunitar. De asemenea, sportul, somnul odihnitor și lipsa fumatului sunt elemente cheie în protejarea organismului. Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, ori de câte ori este nevoie, puneți mâna la gură când tușiți sau strănutați, evitați contactul cu persoane bolnave și mergeți la medic pentru a preveni complicațiile.
Adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu:
● dureri în gât severe
● probleme de înghițire
● probleme de respirație sau durere atunci când respirați
● dificultate la deschiderea gurii
● articulații dureroase
● febră mai mare de 38 grade Celsius
● durere sau rigid gât
● durere de urechi
● sânge în salivă sau flegmă
● o durere în gât care durează de mai mult de o săptămână
Sursa: www.postamedicala.ro