Sanatate
Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Un grup de cercetători din München a publicat recent în revistaDiabetologia o analiză a efectelor diabetului zaharat de tip I al mamei asupra sănătății metabolice pe termen lung a copiilor. Pe lângă faptul că riscul de dezvolta diabet zaharat crește în rândul copiilor care au un părinte cu această boală, concluziile analizei efectuate de cercetătorii de la Helmholtz Zentrum și de la Universitatea Tehnică din München au indicat că acești copii au șanse mai mari de a fi supraponderali și de a avea rezistență la insulină față de populația generală.
Expunerea la un mediu intrauterin hiperglicemic poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății metabolice a copiilor proveniți din mame cu diabet. Această ipoteză a fost cunoscută de foarte mult timp de medicii diabetologi din întreaga lume. A fost nevoie însă de o analiză comprehensivă a efectelor diabetului matern asupra copiilor.
În acest demers, echipa de cercetători din München s-a bazat pe analiza unui set de date de mari dimensiuni, provenit din comasarea seturilor de date puse la dispoziție de la alte trei studii care au analizat mecanismele diabetului de tip I la copii: TEENDIAB, BABYDIAB și BABYDIET. „Am avut oportunitatea de a testa această ipoteză pe un lot semnificativ de pacienți. Am analizat date provenind de la aproape 2.800 de copii proveniți dintr-un părinte diagnosticat cu diabet zaharat tip I. Am luat în calcul greutatea și statusul metabolic al acestor copii până la vârsta de 18 ani”, a explicat dr. Anitha Pitchika, prim autor al acestui studiu. Rezultatele au indicat că acești copii au șanse mai mari de a fi supraponderali și de a dezvolta rezistență la insulină față de populația generală, independent de alți factorii determinanți, precum dieta. „Sfătuim medicii pediatri să țină cont de această corelație pentru a putea depista și controla din timp schimbările în sănătatea metabolică a acestor copii”, au concluzionat autorii studiului.
Pentru a afla în ce măsură aceste diferențe privind greutatea și statusul metabolic al copiilor proveniți din mame cu diabet zaharat tip I se datorează unor schimbări fundamentale în metabolismul copilului datorate expunerii la un mediu intrauterin hiperglicemic, autorii au analizat hărțile metabolomice a 500 de copii, date puse la dispoziție de autorii studiului TEENDIAB, însă nu au descoperit schimbări semnificative în produșii metabolici cauzate de diabetul matern.
„Rezultatele acestui studiu confirmă ceea ce în practica clinică se cunoștea. Există acest risc, de aceea se pledează pentru monitorizarea atentă a sarcinii în cazul pacientelor cu diabet – fie el diabet de tip I, II și/sau diabet gestațional”, a declarat conf. dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică (ENDOPED), pentru SanatateaTV.ro. „Este important ca aceste femei să nu facă hiperglicemie, să aibă un echilibru metabolic cât mai bun, în caz contrar existând riscul ca fătul să dezvolte hiperinsulinemie sau să devină macrosom. După naștere, acești copii vor avea automat un risc mai mare de a dezvolta obezitate și sindrom metabolic. De aceea se pledează pentru monitorizarea atentă a acestor paciente, există protocolul de a determina nivelul hemoglobinei glicozilate și chiar montarea unui senzor glicemic – totul pentru a menține un control glicmeic cât mai atent în sarcină, evitând hiperglicemiile care pot afecta sănătatea fătului”.
Iulian Velea a continuat precizând că tiparul genetic al acestor copii este foarte important – ei dobândesc aceste predispoziții. Însă diabetul nu este o boală monogenică, nu se transmite din generație în generație, iar controlul glicemic atent în sarcină este foarte important pentru sănătatea metabolică a copilului. Prin urmare, este foarte importantă și urmărirea femeilor care nu au un diabet cunoscut, dar au în schimb un risc crescut de a dezvolta diabet gestațional. Este cazul femeilor care câștigă o greutate mai mare în sarcină, care au simptome de diabet sau care au un teren genetic favorizant pentru această patologie. „Din păcate însă, la noi multe sarcini rămân nedispensarizate, nesupravegheate până la momentul nașterii”, a concluzionat medicul timișorean.
Monica Georgescu
www.sanatateatv.ro