Record nedorit la rujeola in Uniunea Europeana

               Peste 41.000 de copii și adulți din Europa au fost diagnosticați cu rujeolă în primele șase luni ale anului 2018, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Statisticile sunt îngrijorătoare dacă ținem cont că numărul îmbolnăvirilor din această perioadă depășește cu mult media ultimilor ani. Până în prezent, cel mai mare număr de cazuri înregistrat în perioada 2010–2017 a fost de aproape 24.000 în 2017, iar cel mai mic a fost de peste cinci mii de cazuri în 2016, mai arată datele OMS. În plus, rapoartele lunare evidențiază că cel puțin 37 de persoane au murit anul acesta din cauza rujeolei.
               „După numărul mic de cazuri din 2016, vedem o creștere dramatică a infecțiilor și a focarelor extinse”, spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa, referindu-se la situația rujeolei în Europa. „Facem apel la toate țările să pună imediat în aplicare măsuri ample și adecvate pentru a stopa răspândirea acestei boli. Sănătatea începe cu imunizarea și atât timp cât această boală nu este eliminată, nu reușim să respectămangajamentele privind Obiectivele de dezvoltare durabilă”.
               Șapte țări din regiune au înregistrat peste o mie de cazuri de infecții la copii și adulți în acest an, conform datelor OMS. Este vorba despre Franța, Georgia, Grecia, Italia, Federația Rusă, Serbia și Ucraina. Cel mai mult a fost afectată Ucraina, cu peste 23.000 de îmbolnăviri. În toate țările s-au raportat decese, însă în Serbia s-a înregistrat cel mai mare număr – 14 persoane.
               Ultima evaluare a Comisiei Europene de Verificare Regională pentru Eliminarea Rujeolei și Rubeolei (RVC), publicată la 20 august 2018, arată că 43 din cele 53 de state membre ale regiunii au reușit să întrerupă răspândirea epidemică a rujeolei și 42 au întrerupt răspândirea rubeolei (raportat la 2017). În același timp, RVC se arată îngrijorată față de supravegherea inadecvată a bolii și de acoperirea scăzută a imunizării în unele țări.
               „Acest regres parțial demonstrează că fiecare persoană care nu este imună rămâne vulnerabilă, indiferent de locul în care trăiește și fiecare țară trebuie să continue să depună eforturi pentru a spori acoperirea și pentru a reduce lipsurile de imunitate, chiar și după ce obțin statutul întrerupt sau eliminat”, spune dr. Nedret Emiroglu, directorul Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și boli transmisibile din cadrul Oficiului Regional OMS Europa.
            În România, rujeola a făcut ravagii în ultimii ani: 59 de oameni au murit și 14.924 de cazuri au fost înregistrate din septembrie 2016 până la 9 august 2018, conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Potrivit celor mai recente statistici anunțate de CNSCBT, în săptămâna 2–9 august 2018 au fost raportate încă 70 de cazuri nou confirmate în 16 județe și în Capitală. Este vorba despre București (1) și județele Brăila (1), Călărași (1), Dolj (1), Giurgiu (1), Ilfov (1), Prahova (1), Vâlcea (1), Vrancea (1), Vaslui (1), Galați (2), Bihor (5), Constanța (6) Buzău (7), Neamț (16) Iași (24).
               OMS colaborează cu statele membre care se confruntă în prezent cu focare de rujeolă pentru punerea în aplicare a măsurilor privind imunizarea de rutină și suplimentară îmbunătățită, dar și pentru o supraveghere sporită ca să fie mai rapid detectate cazurile.
Ștefania Dorofte
www.sanatateatv.ro