Cercetătorii au identificat şapte factori de stil de viaţă care îmbunătăţesc sănătatea inimii şi reduc riscul de demenţă
Atenţia acordată sănătăţii inimii şi arterelor reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă la vârsta înaintată, au dovedit cercetările efectuate de o echipă de oameni de ştiinţă din Franţa.
Cercetătorii au studiat date prelevate de la 6.626 de participanţi cu vârsta medie de 73,7 ani, analiza concentrându-se asupra unor aspecte diferite ale stilului de viaţă al acestora, relatează Press Association.
Şapte factori de stil de viaţă care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară au fost asociaţi cu reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Aceştia sunt: evitarea fumatului şi a greutăţii excesive, exerciţiile fizice regulate, consumul de peşte de două ori pe săptămână sau mai des, alimentaţia bogată în fructe şi legume, menţinerea glicemiei la un nivel sănătos şi tensiunea arterială normală.
Cu fiecare ”valoare optimă” riscul de demenţă este redus cu 10%, au precizat cercetătorii.
Studiul, condus de dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franţa, este publicat în Journal of the American Medical Association.
”Dintre toate afecţiunile din Marea Britanie, demenţa este în prezent cea mai importantă cauză de deces, prin urmare explorarea factorilor care ar putea reduce riscul de apariţie a acestei boli devastatoare este fundamentală pentru înfrângerea ei”, a notat dr. Doug Brown de la organizaţia Alzheimer’s Society.
”Cunoaştem că ceea ce este benefic pentru inimă este benefic şi pentru cap, iar acest studiu susţine această teorie demonstrând că a avea grijă de sănătatea cardiovasculară poate ajuta mai târziu în viaţă la încetinirea declinului cognitiv şi la reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Deşi acest studiu nu a examinat dacă participanţii au avut inimi sănătoase în prima parte a vieţii lor – ceea ce ar fi făcut ca mai puţini dintre ei să dezvolte demenţă mai târziu – toată lumea ar trebui să ia măsuri încă de la o vârstă fragedă”, a declarat dr. Brown amintind în acest sens importanţa unei alimentaţii echilibrate, evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool şi mişcarea regulată.AGERPRES