Pavel Filip de Ziua Independenței: „R. Moldova este un stat care a început să ia atitudine și să își exprime cu mai multă fermitate opinia pe plan internațional”

Manifestările consacrate celor 27 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova au început astăzi în mod tradițional cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” și monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acțiunile de sărbătoare au continuat cu o ceremonie solemnă la Palatul Național „Nicolae Sulac”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În mesajul de felicitare adresat cetățenilor țării, premierul Pavel Filip a spus că votarea Declarației de Independență a fost un act de curaj al elitelor intelectuale. Republica Moldova s-a rupt de trecut, și-a început propriul drum, la fel ca majoritatea țărilor din componența fostei Uniuni Sovietice. Independența însă nu este un eveniment, ci un proces de lungă durată. „Nu poți deveni independent peste noapte și nici nu există independență absolută. Independența o construim împreună, în fiecare zi, pentru că independența nu este o noțiune abstractă – sunt lucruri concrete pe care putem și trebuie să le facem”, a subliniat Pavel Filip.

Pentru aceasta statul trebuie să devină independent financiar, să nu depindă de o singură piață comercială, dar și să reducă din dependența energetică. Șeful Executivului a accentuat că deja au fost întreprinși pași pentru a asigura creșterea economică și a realiza proiectele de interconectare  – după gazoductul Iași-Ungheni, toamna aceasta vor începe lucrările și la conducta Ungheni-Chișinău.

La fel de importantă este și independența politică. „Republica Moldova este un stat care a început să ia atitudine și să își exprime cu mai multă fermitate opinia pe plan internațional. Chiar dacă suntem o țară mică, vrem să fim tratați cu respect”, a spus Pavel Filip. Au fost obținute rezultate și la capitolul securitate – 64 de state au susținut demersul Republicii Moldova privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării.

Totodată, pentru prima dată de la Independență încoace, țara noastră își poate controla frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean.

„Toate acestea înseamnă pentru mine pași către independență. Țara suntem noi – fiecare om luat în parte. Dacă noi vom fi mai buni unii cu alții, mai uniți, mai dedicați pentru ceea ce facem, la fel va fi și Republica Moldova: mai bună, mai frumoasă, mai unită și mai puternică”, a declarat Pavel Filip.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată și semnată la 27 august 1991.