Breaking News

Test ieftin si rapid pentru depistarea antibioticelor false

            Cercetătorii de la Colorado State University au proiectat un test ieftin și ușor de folosit chiar și de persoanele neinstruite care să ajute la depistarea antibioticelor falsificate sau neconforme cu standardul.
            Prezența pe piață a unor medicamente falsificate sau substandard reprezintă o problemă complexă de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 10,5% din totalul medicamentelor comercializate în întreaga lume sunt falsificate sau substandard și că jumătate din totalul medicamentelor falsificate sunt antibiotice. Un alt raport, publicat luna aceasta în JAMA Network Open, arăta că unul din șapte medicamente comercializate în țările în curs de dezvoltare este fals sau neconform cu standardul.
            Antibioticele falsificate sau neconforme cu standardul pun în pericol pacienții care au nevoie de tratamente eficiente, contribuie la agravarea problemei rezisistenței antimicrobiene și subminează încrederea populației în sistemele de sănătate și în medicii, încurajând căutarea unor terapii alternative. Povara cea mai mare cade asupra țărilor cu venituri mici care suferă de pe urma guvernării farmaceutice și farmacovigilenței deficitare. Însă identificarea antibioticelor neconforme este dificilă în aceste țări, datorită lipsei aparaturii complexe de testare și a personalului calificat. Procedura standard pentru determinarea purității unui compus activ este prin spectrometrie de masă și cromatografie lichidă de înaltă performanță.
            Cercetătorii de la universitatea din Colorado au proiectat un test de hârtie, ieftin, simplu și rapid de folosit, dar cu o acuratețe foarte mare în testarea eficacității antibioticelor din clasa betalactamazelor – cea mai folosită clasă de antibiotice la nivel global. Antibioticele din clasa betalactamazelor includ penicilinele, cefalosporinele, monobactami și carbapeneme. În studiul american, testul a fost utilizat pentru ampicilină, amoxicilină, penicilină și cefazolină. Testul folosește aceleași principii chimice prin care antibioticele betalactamice funcționează împotriva bacteriilor pentru a le testa eficacitatea. Antibioticul testat este dizolvat în apĂ, apoi o picătură din soluția rezultată este plasată pe testul de hârtie. Hârtia cu care este impregnat testul conține nitrocefină – o substanță cromogenică care poate detecta prezența enzimelor betalactamice. În acest context, antibioticul și nitrocefina intră în competiție unul cu altul pentru a se lega de enzima betalactamică. Dacă antibioticul este autentic și corect dozat în substanța testată, culoarea testului va fi foarte puțin modificată, pentru că antibioticul va surclasa nitrocefina și se va lega de enzima betalactamică din test. În cazul unui antibiotic falsificat, contrafăcut sau diluat, testul de hârtie se va înroși, pentru că nitrocefina se va lega de enzimă. Pe scurt: dacă hârtia de test e galbenă, antibioticul e bun; dacă hârtia e roșie, antibioticul e falsificat sau substandard. Testarea e simplă, rapidă, ieftină și – foarte important – poate fi folosită de oricine. Aceasta a fost una din cerințele principale ale proiectului, pentru a face testarea calitătii antibioticelor accesibilă chiar și în țările mai puțin dezvoltate.
„Cei mai mulți dintre noi nu punem la îndoială calitatea antibioticelor pe care le luăm. În alte părți ale lumii însă, problema antibioticelor falsificate sau neconforme este una obișnuită. Scopul acestui proiect a fost de a proiecta un sistem de testare ieftin și ușor de folosit. Testul nostru costă mai puțin de douăzeci de cenți”, a declarat într-un comunicat de presă Kat Boehle, prim autor al articolului publicat în revista ASC Sensors, în care descrie invenția.
Monica Georgescu
www.sanatateatv.ro