Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului

Sănătatea întregului organism depinde de modul în care corpul elimină toxinele, inclusiv prin intermediul ficatului.

Iată o serie de soluţii naturiste pentru menţinerea sănătăţii ficatului.

 

Ficatul – rol și semne de boală

Una dintre principalele căi prin care organismul scapă de toxine este prin ficat. De fapt, ficatul lucrează permanent pentru a curăța sângele, produce bila necesară pentru digestie, descompune hormoni și depozitează vitamine și minerale esențiale. Când funcția hepatică nu este optimă, nu putem digera alimentele în mod corespunzător, în special grăsimile.

Pe scurt, principalele funcții ale ficatului sunt:
● metabolizează majoritatea substanțelor nutritive absorbite de intestin
● depozitează nutrienți
● produce proteine
● reglează compoziția sângelui
● produce substanțe chimice esențiale pentru a susține coagularea
● elimină toxinele din sânge, inclusiv bilirubina, amoniacul etc.
● depozitează minerale, fier și vitamina A
● curăță sângele prin metabolizarea medicamentelor, a alcoolului și a substanțelor chimice potențial nocive din fluxul sanguin, astfel încât acestea să poată fi excretate prin sistemul digestiv sau urinar

Ficatul se poate regenera prin repararea sau înlocuirea țesutului rănit. Diferitele tipuri de afecțiuni hepatice includ hepatită, ciroză, tumori hepatice și abces hepatic (acumularea de puroi) etc.

Semne de afectare a funcției hepatice:
● balonare și gaze
● reflux și arsuri la stomac
● constipație
● icter
● dureri abdominale și umflături
● incapacitatea de a pierde în greutate
● hipertensiune
● anxietate, depresie, schimbări de stare
● urină închisă la culoare
● oboseală cronică
● transpirație excesivă
● scăderea apetitului
● umflarea picioarelor și a gleznelor
● iritații ale pielii
● scaun cu sânge
● greață și vărsături
● tendința de apariție ușoară a vânătăilor

Când apar aceste simptome, sunt date de faptul că ficatul nu mai elimină corect toxinele. Expunerea la anumite substanțe toxice și anumite boli pot duce la deteriorarea ficatului. De exemplu, consumul de alcool este o metodă bine cunoscută ce distruge funcția hepatică în timp.

Detoxifierea ficatului

În cele mai multe cazuri, o detoxifiere a ficatului implică una sau mai multe dintre următoarele:
● administrarea de suplimente destinate eliminării toxinelor din ficat
● o alimentație sănătoasă și care nu suprasolicită ficatul
● evitarea anumitor alimente
● diete pe bază de sucuri
● clisme pentru curățarea colonului și intestinului

În timp ce insuficiența hepatică este o problemă serioasă de sănătate, nu există dovezi că toxinele periculoase se acumulează în ficat, fără expunerea specifică la cantități mari de substanțe chimice. Specialiștii medicali susțin în general că ficatul nu are nevoie de detoxifiere și că acest lucru poate fi chiar periculos. O detoxifiere a ficatului nu va vindeca o boală hepatică și nu ar trebui utilizată pentru a înlocui tratamentul obișnuit. În mod normal, un ficat sănătos se curăță natural. Un ficat afectat nu se poate trata însă doar prin remedii naturiste și de detoxifiere, dar astfel de terapii pot susține uneori eficiența medicamentelor sau pot ajuta la menținerea sănătății ficatului.

Alimente benefice pentru sănătatea ficatului

Evitarea alimentelor bogate în grăsimi, cum ar fi carnea, peștele sau laptele, poate ajuta persoanele cu afecțiuni hepatice. Deși nu este posibilă curățarea ficatului doar prin alimente sau combinații specifice de alimente, medicii pot recomanda schimbări dietetice la persoanele cu afecțiuni hepatice.

Pentru majoritatea oamenilor, evitarea alimentelor foarte grase și a alcoolului poate ajuta la reducerea riscului bolilor hepatice. Recomandările dietetice pot depinde de afecțiunea hepatică de care suferă o persoană. În general se recomandă:
● limitarea grăsimitor saturate și trans
● limitarea grăsimilor de origine animală
● limitarea consumului de sare
● reducerea aportului de proteine uneori
● consumul de alimente bogate în fibre
● evitarea excesului caloric
● evitarea alimentelor foarte bogate în fier și a suplimentelor de fier
● limitarea alimentelor bogate în cupru etc.

În general, se recomandă creșterea consumului de fructe și legume.

Iată câteva remedii naturiste pentru menținerea sănătății ficatului:

Silimarina

Silimarina este originară din Asia și Europa de Sud, fiind cunsocută ca agent hepatoprotector pentru tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni hepatice și biliare. Se recomandă pentru tratamentul afecțiunilor hepatice induse de toxine și a cirozei hepatice și ca tratament suportiv pentru afecțiunile cronice ale ficatului. Este este un amestec complex de compuși ca silibina, izosilibina, silicristina, silidianina sau taxifolina. Efectele sale hepatoprotectoare sunt în principal date datorate capacității de curățare a radicalilor liberi și de activitatea antioxidantă. Are și rol antioxidant și antiinflamator, reglează permeabilitatea peretelui celular, stimulează regenerarea ficatului etc.

Piper longum

Piper longum este utilizat în mod obișnuit în medicina chineză și, de asemenea, în sistemul medicinii ayurvedice. Această plantă este ieftină și eficientă pentru diferite boli, cum ar fi hepatotoxicitatea, inflamația, diabetul, obezitatea, depresia și cancerul. Poate regla funcția hepatică prin intensificarea activităților antioxidante. De asemenea, acționează și prin reducerea conținutului bilirubinei (total, direct și indirect).

Busuioc sfânt sau Tulsi

Această plantă conține multe substanțe fitochimice importante cu beneficii analgezice, antidiabetice, antiinflamatoare, antistres, hepatoprotectoare, imunomodulatoare și anti-neoplazice. Pentru tratamentul bolilor hepatice, unele studii au arătat că utilizarea busuiocului sfânt în combinație cu silimarina poate avea activitate sinergică hepatoprotectoare.

Grapefruit

Grapefruit-ul este o sursă importantă de vitamina C, pectină și antioxidanți, ce ajută la procesul natural de curățare a ficatului. De asemenea, conține glutation, un puternic antioxidant care neutralizează radicalii liberi și detoxifică ficatul. Glutationul ajută și la reducerea din corp a metalelor grele. În plus, naringenina este un flavonoid din grapefruit ce ajută la descompunerea grăsimilor.

Turmenic

Turmeric este un alt aliment popular și eficient pentru curățarea ficatului. În plus, îmbunătățește capacitatea organismului de a digera grăsimi. Curcumina este principalul element din turmenic ce duc la formarea unei enzime cu rol improtant în detoxifierea hepatică. De asemenea, poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice afectate. Se recomandă 1/4 linguriță de turmenic dizolvat într-un pahar cu apă de 2 ori pe zi.

Rădăcina de păpădie

Rădăcina de păpădie are efect diuretic natural, permițând ficatului să elimine mai repede toxinele. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar, la echilibrarea nivelului zahărului din sânge, la ameliorarea arsurilor la stomac și la calmarea tulburărilor digestive. Se consumă ceaiuri detoxifiante din rădăcină de păpădie de 1-2 ori pe zi.

Alte metode de a menține sănătatea ficatului includ:
● Limitarea consumului de alcool.
● Evitarea medicamentelor inutile.
● Evitarea contactului cu ace sau obiecte nesterilizate.
● Vaccinarea împotriva hepatitei.
● Evitarea relațiilor sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri.
● Evitarea substanțelor chimice toxice.
● Consumul crescut de apă.
● Consumul crescut de fructe și legume.

Sursa:https://postamedicala.ro/12657-remedii-naturiste-pentru-sanatatea-ficatului