BLESTEMATE AU FOST SĂ NE NASCĂ

Suntem din ce în ce mai nervoși. Nu ne mai suportăm nici dimineața, nici după-amiaza, nici seara. Despre noapte încă nu avem date exacte privind suportabilitatea cu semenii noștri. Vulgaritatea într-o combinație letală cu agresivitatea ne împietrește orice formă de reacție pusă în slujba dialogului. Cum să accepți un dialog de idei pe atacul bădărănesc adresat unor femei ”Sunteți niște proaste! În pantofii ăștia cu tocuri stau banii noștri. De ce nu vă luați cărți, să citiți cărți în loc să vă cocoțați pe tocurile astea lungi, de cocostârc!” Derbedeii aceștia, care sunt lăsați în libertate să atace nu neapărat femei, cât mai ales oameni pe care nu-i cunosc, cu care nu și-au dat întâlnire, nu au avut nici o confruntare publică sau de taină cu ei, au devenit spaima politicienilor care își permit să meargă pe jos, pe stradă. Școala lui Mălin Bot, analfabetul care încearcă să-și ascundă dezacordurile gramaticale în spatele zbieretelor, a zăngănitului de lanțuri cu care se leagă de tot felul de ”garduri oficiale”, astfel încât urletele și înjurăturile sale să atragă atenția, iată că a reușit să nască prozeliți, să dea și altora curajul prostesc de a ataca ziua în amiaza mare tot felul de persoane cu implicări mai mult sau mai puțin politice. Doar faptul că sunt membri de partid (PSD sau ALDE), de fapt de partid de guvernământ, este suficient pentru ca tunurile împorșcărilor cu lături și alte excremente să fie puse în funcție. Această ”Școală de vară”, a nesimțirii, vulgarităţii, atacului în direct asupra demnității umane, a avut ”succes” și datorită pasivității organelor de ordine, singurele îndreptățite să-i legitimeze, să aplice legea din spațiile publice pe acești oligofreni ai drepturilor și libertăților cetățenești.

Doar simpla motivare că legea este de partea lor (prin dreptul la exprimare, prin libertatea de exprimare garantată de Constituția României), fără a citi până la capăt aceste prevederi ale legii, care specifică faptul că îți este garantată libertatea de exprimare, fără însă a aduce atingere demnității umane, fără a încălca legile țării și a aduce prejudicii morale și materiale unei alte persoane vizată de exprimarea în cauză. Suntem prinși pe picior greșit. Trebuie să observăm în continuare timoarea care blochează acea reacție rapidă a instituțiilor statului, ceea ce duce, fără nici un altfel de comentariu, la disoluția autorității statului de drept. Chiar dacă pe hârtie, în corpusul legislativ, avem instrumentele necesare să apărăm valorile democrației, la nivelul aplicării acestora în practică demonstrăm o gravă și nemotivată întârziere de reacție, ce poate să meargă până la anularea acţiunilor de apărare a statului de drept, părăsirea acestuia în manifestări cu un vădit caracter anarhic, această antecameră a dictaturii forțelor potrivnice democrației.

Să nu fiu înțeles greșit de unul precum continuă să fie irecuperabilul Zbanghiu, cel care nu a reușit să înțeleagă de ce soarta la bătut într-un asemenea hal. Nu apără cu acest comentariu nici o culoare politică, nu încerc să ridic ziduri în fața fărădelegilor, fie că acestea au fost săvârșite de politicienii roșii, galbeni, albaștri sau albi. Nu protejez nici o culoare a ciumei. Mă refer doar la atitudinea incalificabilă a celor care atacă în haită pe stradă, violenți, vulgari, iresponsabili, cu smartphon-urile selectate în regim de filmat, îndreptate ostentativ în fața trecătorilor, acompaniindu-și acest gest cotropitor al spațiului intim, cu tot felul de insulte, înjurături, acuzații, sub formă de neadevăruri, sau adevăruri trunchiate, imposibil de demonstrat.

Trăim momente de maximă tensiune, în care useriștii poartă această vină politică a declanșării vânătoarei de vrăjitoare. Acest partid născut din nimic, din strigătele isterice a două femei franțuzite, greu de înțeles în limba română, care ne aduc aminte de ultimele acuzații aduse de Nicolae Ceaușescu privind ”agenturile străine”, evident informații puse la dispoziție de fosta Securitate. Iată că din nou se pare că suntem victimele acestor ”agenturi străine”, care au o sigură misiune de a învrăjbi poporul, de a introduce zâzania și conflictul sub formă de ”Divide et impera!” Dezbinarea poporului român este deja un fapt concret, o realitate pe care nimeni nu o mai poate ignora. Suntem mai dușmani cu noi înșine decât am fost vreodată cu un dușman care ne-a atacat din exterior. Astăzi s-a atins performanța ca noi, românii, să reușim să ne dușmănim într-atât încât, la ceas de seară, să mai vină câte un Klaus Werner Iohannis și pună țara în brațe celor care, în timpul zilei, s-au arătat interesați de ea. Din nou nu putem să încheiem această amărăciune decât plângându-ne mamele: ”Vai de mamele noastre, că blestemate au fost să ne nască”!

ADI CRISTI