Drone pentru transport medical de urgenta

            Proiectul-pilot de realizare a unei drone-ambulanță capabile să transporte un pasager până la 150 de kilometri, cu o viteză de 110 km/oră, a primit un grant în valoare de 20.000 de dolari din partea Federației Aeronautice Internaționale (FAI). Premiul „Prince Alvaro de Orleans-Borbon” a fost acordat la 1 septembrie în cadrul Conferinței internaționale a dronelor, desfășurate în Elveția, la Lausanne și organizată de FAI. Grantul se acordă anual proiectelor de cercetare și design care propun folosirea aparatelor autonome de zbor într-un mod inovativ și „pentru binele umanității”.
            Proiectul unei drone autonome capabile să efectueze misiuni de salavare și transport medical de urgență aparține lui Vincenzo Navanteri, un tânăr inginer italian. Specificațiile dronei-ambulanță includ o funcție de autopilot, opt microturbine propulsoare, autonomie de până la 150 de kilometri și baterii de rezervă, capacitate de transport de până la 120 de kilograme, camere și sistem de comunicare la bord, precum și rezervă de oxigen și monitorizare medicală a pasagerului pe toată durata transportului. Drona a fost proiectată pentru a fi ghidată de persoane fără training de pilot – de către personalul medical care răspunde unei urgențe, de exemplu.
            „Drona-ambulanță a fost proiectată pentru misiuni de salvare și prim ajutor. De exemplu, când este necesară intervenția medicală de urgență în zone izolate, unde accesul rapid al personalului medical este îngreunat”, a explicat inginerul-proiectant în cadrul conferinței unde i-a fost înmânat premiul. Acesta a patentat un sistem de propulsie bazat pe o tehnologie cu microturbine, despre care afirmă că este secretul autonomiei atât de mari a viitoarei drone-ambulanță. Grantul oferit de FAI îl va ajuta să lucreze în continuare pentru a transforma acest proiect în realitate.
            „Suntem bucuroși să oferim premiul unui proiect atât de inovator. Dronele oferă un potențial enorm pentru proiecte umanitare. Ideea din spatele acestei ambulanțe-dronă arată acest potențial, iar tehnologia din spatele acestui proiect este accesibilă – vorbim despre un proiect fezabil, cu beneficii reale pentru umanitate”, a declarat Frits Brink, președintele FAI, în cadrul ceremoniei de acordare a premiului.
Monica Georgescu
www.sanatateatv.ro