Șansele de angajare în câmpul muncii în mediul urban a unui tânăr cu studii superioare sunt de patru ori mai mari decât a unui tânăr fără nici un fel de studii, afirmă economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză pe blogul său. El face referire în context la recentul comunicat al Biroului Național de Statistică ”Forța de muncă în Republica Moldova: ocuparea și șomajul în trimestrul II 2018”, informează MOLDPRES.
Astfel, în mediul urban, între tinerii cu vârstele cuprinse între 25 și 34 de ani, care reprezintă categoria celor care au intrat acum activ în câmpul muncii, peste 53 la sută din ei au studii superioare, arată datele statistice oficiale. Expertul reamintește că „doar 30% din tineri decid să meargă la facultate. Deci 30% din tineri cu studii superioare, ocupă 54% din locurile de muncă vacante. Ceea ce înseamnă că șansa lor de angajare este de 2 ori mai mare decât a celor fără studii superioare”.
Conform BNS, 27 la sută din tinerii din grupa de vârstă 25-34 ani au studii speciale sau profesionale. Ca urmare, la jumătate din tinerii din Republica Moldova din această grupă de vârstă, care au doar studii gimnaziale sau liceale le revin mai puțin de 20 la sută din locurile de muncă disponibile din mediul urban. „Acești tineri au cele mai mici șanse de a se încadra în câmpul muncii în mediul urban. După cum am menționat mai sus șansa lor de angajare este de 4 ori mai mică decât a celor cu studii superioare”, apreciază Ioniță.
Datele statistice mai relevă că rata de ocupare a populaţiei de 15 ani şi peste (proporţia persoanelor ocupate în vârstă de 15 ani şi peste fată de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a crescut până la 45,0 la sută, în trimestrul doi al acestui an, față de 42,6 la sută în perioada similară a anului precedent. Totodată rata şomajului (ponderea şomerilor în populaţia activă) la nivel de ţară a scăzut la 3,0 la sută, comparativ cu 3,5 la sută în trimestrul doi 2017, în timp ce rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a coborât la 7,8 la sută, față de 10,1 la sută în perioada corespunzătoare a anului precedent.