Polonia ameninţă să blocheze o majorare de capital la BEI dacă nu obţine un rol mai important

Polonia vrea să obţină un rol mai important la Banca Europeană de Investiţii (BEI), braţul financiar al Uniunii Europene, şi în acest sens ameninţă că va bloca o majorare de capital care este avută în vedere la instituţia financiară după ieşirea Marii Britanii din UE, informează un articol publicat joi în cotidianul Financial Times.

Autorităţile de la Varşovia vor o participaţie mai mare la BEI, instituţie financiară deţinută de cele 28 de guverne ale blocului comunitar, în cadrul unui plan vizând obţinerea unei influenţe mai semnificative în instituţiile UE importante.

Intenţia Varşoviei de a obţine un rol mai mare vine într-un context în care BEI se pregăteşte de restructurare, odată cu ieşirea din UE a Marii Britanii, cel mai mare acţionar de la BEI. Brexitul va însemna pentru BEI o pierdere de capital de 39 miliarde euro.

Potrivit unor oficiali citaţi de FT, Polonia a anunţat că va bloca un acord avut în vedere de guvernele UE pentru înlocuirea capitalului BEI, dacă nu obţine o majorare a participaţiei sale. Varşovia susţine că planul său nu vizează doar creşterea influenţei Poloniei în cadrul instituţiilor europene ci este şi în interesul BEI, pentru că implică înlocuirea capitalul Marii Britanii cu noi fonduri, în loc să fie folosite rezervele băncii.

În prezent, Polonia este al 10-lea mare acţionar de la BEI, pe baza unei formule de calcul care a ţinut cont de mărimea economiei poloneze la momentul aderării la UE. Cu toate acestea, după Brexit, Polonia va fi a şaptea mare economie din UE şi a cincea ţară în funcţie de populaţie. Varşovia vrea o creştere a contribuţiei sale de capital care să reflecte importanţa sa economică.

Potrivit surselor diplomatice citate de FT, solicitările Poloniei s-au lovit de rezistenţa altor guverne UE la o reuniune a oficialilor BEI care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles. Alte state membre susţin că contribuţiile la o majorare de capital trebuie să fie proporţionale cu actuala structură a acţionariatului şi se tem că eventualele modificări ar pune sub semnul întrebării ratingul AAA de care beneficiază BEI.

În plus, solicitările Poloniei vin într-un moment de fricţiuni între Varşovia şi Comisia Europeană, care a demarat procedurile pentru a penaliza Polonia pentru reforma sa în justiţie pe care Bruxelles-ul consideră că încalcă valorile statului de drept.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă. AGERPRES